Elvira Bešlija
0

'Zadaci Saveza paraplegičara stalni su i trajni'

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Zadaci Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize FBiH stalni su i trajni jednako kao i invalidnost članstva kojeg okuplja, istaknula je danas generalni sekretar Saveza Elvira Bešlija u susretu s novinarima upriličenom u povodu obilježavanja 30 godina postojanja i rada.

Ona je tim povodom naglasila da bi danas motiv osnivanja takvog jednog saveza umnogome bio drugačiji nego ranije kad su se udružili radi druženja, bavljenja sportom, kulturom i razmjene iskustava o metodama rehabilitacije i snalaženja u svakodnevnom životu.

"Današnji posao našeg saveza i područnih udruženja - članica nešto je sasvim drugo. Borimo se na svim frontovima kroz zakonodavstvo za poboljšanje položaja i statusa ove kategorije ljudi koji je jako težak", kazala je Bešlija.

Predsjednik Saveza doc. dr. Mirsad Muftić istaknuo je kvalitet timskog rada sa članovima Saveza kao pacijentima, klijentima i prijateljima te njihovu snagu u borbi za prava te kategorije stanovništva.

Radost obilježavanja 30 godina postojanja i rada, članovi Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize FBiH odlučili su podijetiti s drugima, te su dodijelili 29 priznanja i zahvalnica pojedincima i institucijama koje su doprinijele njihovom radu od čega jedno posthumno za Muhameda Mataradžiju, ratnog predsjednika Saveza.

Savez paraplegičara i oboljelih od dječije paralize FBiH čini 16 udruženja, a registrirano je oko 1.100 članova.