Susret Alkalaj - Ashton
0

Zabrinutost zbog trenutne stagnacije BiH

Sarajevo-x.com
Na marginama Međunarodne konferencije o Afganistanu, održane u Londonu 28. janaura 2010. godine, ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj sastao se sa baronesom Catherine Ashton, visokom predstavnicom Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednicom Evropske komisije.

Ministar Alkalaj je čestitao visokoj predstavnici EU Ashton na postavljenju na ovu iznimno važnu funkciju, u okviru novog ustroja Evropske unije, te zaželio uspjeh u radu.

Ministar Alkalaj i visoka predstavnica EU Ashton razgovarali su o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, stanju reformskih procesa, daljem približavanju naše zemlje Evropskoj uniji, te procesu liberalizacije viznog režima. Razmijenili su i mišljenja o eventualnim budućim koracima naše zemlje na njenom evropskom putu, kao i o pitanju ustavnih promjena i predstojećim općim izborima u našoj zemlji.

Ministar Alkalaj je posebno istakao važnost koju će za građane BiH predstavljati bezvizni režim sa Evropskom unijom. Izrazio je i zadovoljstvo procesom ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u državama članicama Evropske unije, te uvjerenje da će se do kraja godine postupak ratifikacije okončati u svim državama članicama kako bi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa EU stupio na snagu.

Visoka predstavnica EU Ashton je posebno izrazila nadu da će države članice EU, nakon što eksperti Evropske komisije podnesu izvještaj o statusu ispunjenja obaveza iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima, dati pozitivno mišljenje. Međutim, izrazila je i zabrinutost trenutnom stagnacijom u procesu daljeg približavanja BiH Evropskoj uniji, te izrazila očekivanje da će i Bosna i Hercegovina, kao i njeni susjedi, uskoro nastaviti ubrzanim tempom ostvarivati napredak u okviru evropske integracije.