Milorad Dodik
0

"Zabrinutost zbog popisa uputiti u Sarajevo"

SRNA
Premijer Republike Srpske (RS) Milorad Dodik rekao je da Evropska komisija svoju zabrinutost zbog pitanja popisa stanovništva u BiH može da uputi u Sarajevo.

"Mi nismo krivci što još nema dogovora u vezi popisa. RS traži da se u popis obavezno uvrsti izjašnjavanje o nacionalnoj, vjerskoj i jezičkoj pripadnosti. Nemamo ništa protiv da se u zakon prioritetno uključe svi podaci koje traži Evropska komisija, ali on ne može biti bez jasnog određenja da ljudi imaju pravo da se izjasne po ova tri elementa", rekao je Dodik novinarima.

On je naglasio da Srpska ne traži ništa što nije u skladu sa praksom u mnogim zemljama Evrope, u kojima stanovnici imaju pravo da se izjasne o vjeri, naciji i jeziku.

"To nije protiv evropskih standarda, ali jeste protiv nekih koncepcija koje žele da ovdje odjednom naprave Bosance ili neke druge narode. Mi ne želimo da budemo Bosanci, mi smo Srbi i većina nas želi da se tako izjasni", rekao je Dodik.

On je podsjetio da je Srpska pripremila zakon o popisu stanovništva, ali da čeka da vidi kako će to pitanje biti riješeno na nivou BiH.

Dodik je dodao da je Srpska svjesna da taj zakon neke međunarodne institucije neće valorizovati, ali je ponovio da će popis u RS biti urađen, jer je, kako je naveo, krajnje vrijeme za to.

Šef Odjeljenja za zapadni Balkan u Direkciji Evropske komisije za proširenje Pjer Mirel izrazio je zabrinutost zbog pitanja popisa stanovništva u BiH, jer, kako je naveo, još nikakva odluka nije donesena.
"Ostalo je još samo nekoliko sedmica da se donese pozitivna odluka. Ako ne, onda će biti kasno da se popis uradi 2011. godine i BiH će ponovo biti iza svih ostalih država. Kako da otvorimo pregovore o članstvu, a nemamo pouzdanih podataka", zapitao je Mirel.