BiH
0

Zabrinutost zbog otkrivenog identiteta maloljetnih žrtava iz Dervente

FENA
Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH podržava sve aktivnosti majki maloljetnih žrtava trgovine ljudima i prostitucije iz Dervente pa i javne proteste, ali je zabrinuto zbog u javnosti otkrivenog identiteta žrtava.

U saopćenju iz Kabineta ministra se navodi da su ogorčene majke maloljetnih žrtava protestirale protiv neadekvatnog rada nadležnog tužilaštva i u izjavama novinarima su željele skrenuti pažnju javnosti na odnos prema zločinu počinjenom nad njihovom djecom.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH još jednom želi ukazati na propuste u medijskim izvještajima, koji se odnose na otkrivanje identiteta maloljetnih žrtava trgovine ljudima i prostitucije u Derventi.

Posebno je zabrinjavajuće nereagiranje nadležnih službenika u socijalnim službama i nadležnom tužilaštvu u vezi s pružanjem odgovarajuće zaštite identiteta djece žrtava i njihovih porodica.

U saopćenju se ističe da je i u ovom slučaju izostala dobra praksa pružanja profesionalnog savjeta žrtvama i njihovim porodicama o tome kako i na koji način mogu javno govoriti o svojim problemima i javno, od nadležnih institucija, zatražiti djelotvorniju zaštitu identiteta za svoju djecu i porodicu.

Ministarsvo za ljudska prava i izbjeglice BiH upozorava na štetne posljedice djelovanja svakog profesionalca, novinara, socijalnog radnika, policajca, tužioca, predstavnika nevladine organizacije koji je svojim neprimjerenim postupkom, odnosno nepružanjem odgovarajućih profesionalnih usluga doprinio, odnosno nije spriječio javno saopćavanje informacija na osnovu kojih je moguće otkriti identitet maloljetnih žrtava.

Obaveza svakog javnog radnika je da poštuje lični integritet svake osobe, a posebno djeteta i njegove porodice, navodi se u saopćenju.