BiH
654

Zabranjeni iskaz Milutina Kukanjca: Šta je o Dobrovoljačkoj i opsadi Sarajeva rekao komandant JNA

Piše: N. N.
Milutin Kukanjac, komandant Druge vojne oblasti, u intervjuu koji je sniman 1994. objasnio je niz dešavanja iz 1992. o kojima se i danas vode polemike.

"Vojska kojom sam ja komandovao je po prvi put zaokružila srpske zemlje zajedno sa srpskim narodom na tim prostorima", kaže Kukanjac u tom intervjuu o ciljevima JNA. Kukanjac se potom žali da se ova činjenica zanemaruje od strane srpskog rukovodstva koje sve zasluge pripisuje sebi.

Sama činjenica da je Druga vojna oblast formirana uoči samog kraja Jugoslavije, pri čemu je obuhvatala skoro cijelu BiH i značajne dijelove Hrvatske nastanjene Srbima, govori dovoljno za sebe.

"Vojska kojom sam komandovao, a to je srpsko-crnogorski dio JNA je zaslužio da mu već podignete spomenik u BiH", poručio je Kukanjac. On kaže da je do 2. maja bilo izvučeno 70 posto komande i sva materijalno-tehnička sredstva. Svo oružje izvučeno je prema Palama.

"Pa čime biste vi ratovali da vam to nismo dali", pita Kukanjac. "Ja sam vas apsolutno u svemu opremio", poručio je Kukanjac koji jasno kaže kako je JNA Srbima predala Ilidžu, Vogošću, školu MUP-a...

U nastavku Kukanjac kaže kako je JNA zauzela sve srpske dijelove Sarajeva i predala ga rukovodstvu RS-a. "Nažalost, izgubili ste neke važne dijelove kao što su Žuč i Mojmilo", jasan je Kukanjac.

Što se tiče slučaja "Dobrovoljačka", Kukanjac jasno kaže kako je kolona bila naoružana i spremna da se bori. "Mene najviše vrijeđaju izmišljotine o broju poginulih u Dobrovoljačkoj. Tog dana poginulo je šest osoba", jasan je Kukanjac.