Haški tribunal
0

Zabrana objavljivanja Karadžićevih odgovora Le Mondeu

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Haški tribunal odbio je žalbu Radovana Karadžića na odluku o zabrani objavljivanja jednog od njegovih odgovora datih u pisanom intervjuu francuskom magazinu Le Monde, javlja BIRN - Justice Report.

Nakon što je Ured registara Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) pregledao intervju koji je Karadžić želio dati novinaru magazina Le Monde, vratio ga je optuženom na “dorađivanje ili reformulaciju” zbog spornog pitanja u vezi s navodnim učešćem snaga UNPROFOR-a u naoružavanju pojedinaca tokom rata u BiH.

“Registrar je zaključio da je predloženi odgovor Karadžića štetan po UNPROFOR i Ujedinjene nacije (UN), i da može također štetiti mandatu Tribunala u Haagu”, navodi se u odluci Suda.

Karadžić je u žalbi na odluku od 10. septembra 2009. godine kazao da u njegovim odgovorima ne postoji ništa “što bi moglo štetiti ugledu Tribunala, te da je stoga odluka registrara nelogična”.

“Karadžić smatra da odluka registrara ukida njegovo osnovno pravo na slobodu govora. Karadžić smatra da je sloboda govora osnova demokratskog društva i kao takva se odnosi i na šokantne, uvredljive ili uznemirujuće informacije, a ne samo na informacije koje se smatraju neuvredljivim”, kazao je optuženi u svojoj žalbi.

Karadžića, bivšeg predsjednika Republike Srpske (RS) i vrhovnog komandanta Vojske RS-a, Tužilaštvo u Haagu tereti za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja rata počinjene u BiH između 1992. i 1995. godine.

Uhapšen je 21. jula 2008. u Srbiji, nakon više od decenije bjekstva, a suđenje mu je počelo 28. oktobra ove godine izvođenjem uvodne riječi Tužilaštva.

U odluci Tribunala kojom se odbija žalba optuženog, sudija Mehmet Guney zaključio je da Karadžićev odgovor na pitanje o navodnom učešću snaga UNPROFOR-a u naoružavanju pojedinaca tokom rata u BiH, sadrži “teške optužbe, koje bi mogle ozbiljno naštetiti ugledu UN-a”.

“Karadžićeve optužbe, koje su u intervjuu neodređene i nejasne, vjerovatno će postati jedno od spornih pitanja tokom suđenja. Smatram da, kao pravilo, sudnica treba biti jedino mjesto gdje će se govoriti o spornim pitanjima u vezi sa suđenjem, kako bi se osiguralo da sve strane imaju način da opovrgnu protivnika”, smatra sudija Guney.

U odluci se također navodi kako Karadžićevo pravo na slobodu govora nije narušeno “s obzirom na činjenicu da je registrar odbio objaviti samo jedan, manji i neznačajan dio ukupne komunikacije”.

Nastavak suđenja Karadžiću zakazan je za 2. novembar 2009. godine, kada će Tužilaštvo nastaviti sa iznošenjem uvodne riječi.