BiH
75

Zaboravljeni borci BiH: Nećemo braniti nikoga ko je kriv za ratne zločine

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Drago Grabovac iz Udruženja Zaboravljeni borci BiH izjavio je za Klix.ba kako oni neće braniti nikoga ko je kriv za ratne zločine. Ova izjava stigla je nakon posljednje informacije da bi zbog hapšenja vojnika HVO-a Vijeće branitelja FBiH moglo blokirati ceste između RS i FBiH.

Grbavovac je istakao da svaka osoba koja je činila ratne zločine treba odgovarati za to i da drugačije mišljenje ne može opravdati.

"Činjenica je ipak da je čudno kako su državni organi tek nakon 20 godina došli do tih informacija. Neki od tih ljudi radili su u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA). Čudno je i da se hapšenje desi na dan Svih svetih bez najave, a bili su im dostupni tolike godine i to na prostoru koji je odbranjen od napadača na BiH", rekao je Grabovac.

Vijeće branitelja u FBiH, koje okuplja 70 boračkih i braniteljskih udruženja, osudilo je jučer hapšenje deset pripadnika HVO-a u Orašju, koje Tužilaštvo BiH tereti za ratne zločine nad osobama srpske nacionalnosti 1992. godine te je zatražilo njihovo hitno puštanje na slobodu.

"Ukoliko se ne udovolji ovim zahtjevima Vijeće branitelja odmah ili najkasnije u roku od tri dana, poduzet ćemo mjere koje će biti usmjerene prema RS, od kojih će jedna od mjera biti blokada svih magistralnih i regionalnih puteva koji vode iz FBiH prema RS-u, te blokada državnih institucija BiH koji udovoljavaju zahtjevima RS-a", navodi se u jučerašnjem saopćenju za javnost Vijeća branitelja u FBiH.

Grabovac je rekao kako je Udruženje Zaboravljeni borci BiH član Vijeće branitelja u FBiH. On ističe da Vijeće izigravaju i vlastodršci, ali da oni to neće dopustiti.

"Odluku će donijeti Vijeće branitelja u FBiH. Ako to bude, to će kao i do sada biti mirno i dostojanstveno. Nikoga nećemo braniti ko je kriv. Neka odgovara svako ko je kriv iz bilo kojeg da je naroda. To je najpoštenije prema žrtvama. Kako je ko zaradio, tako treba da mu bude. Tako je po božjem, a i po ljudskom sudu", rekao je Grabovac.

Inače, Vijeće branitelja u FBiH zatražilo je hitno puštanje uhapšenih pripadnika HVO-a na slobodu, kao i proglašavanje nevažećih svih budućih naloga za hapšenje i drugih kaznenih naloga prema bilo kojem pripadniku Armije RBiH ili HVO-a.

Grabovac zaključuju kako se uvijek treba staviti na stranu žrtve bez obzira koje je vjere, nacije ili boje kože.