BiH
323

Zaboravljena ikona otpora, violončelist Vedran Smajlović, na otvaranju Vijećnice

Piše: E.S.H.
Foto: F. K./Klix.ba
Susret Ive Komšića i Vedrana Smajlovića (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Sarajevska Vijećnica, simbol grada Sarajeva i Bosne i Hercegovine će nakon 22 godine otvoriti svoja vrata. Svečano otvorenje najreprezentativnije građevine iz austrougarskog perioda, spaljene tokom opsade je planirano za sutra, 9. maja.

"Sarajevska Vijećnica će biti vraćena građanima Sarajeva, nakon 18 godina obnove i 118 godina od njenog prvog otvaranja", izjavio je danas gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić.

Podsjetio je da je Vijećnici vraćen njen autentičan izgled iz 1896. godine i na simboliku otvaranja upravo na 9. maj.

"Vijećnica se otvara na Dan pobjede nad fašizmom i na dan Evrope. Upravo je Vijećnica simbol pobjede nas fašizmom. Oni koji su zapalili Vijećnicu su imali dva cilja. Prvi je bio da unište zgradu koja je simbol ovoga grada, a drugi cilj je bio uništenje kolektivnog pamćenja građana, ali građanima će sutra biti vraćena Vijećnica, ista onakva kakva je i bila", izjavio je gradonačelnik Komšić.

Podsjetio je da su upravo građani glavnog grada BiH izgradili Vijećnicu i da je ta izgradnja koštala oko milion kruna.

"Sarajlije su spašavale Vijećnicu, vatrogasci su gasili požar i zahvaljujući njima, sačuvane su knjige uz Nacionalne univerzitetske biblioteke BiH", rekao je gradonačelnik.

Na sutrašnjem otvaranju će biti i violončelista Vedran Smajlović, čija je slika iz Vijećnice obišla svijet. U svom emotivnom govoru na današnjoj pres-konferenciji on se prisjetio trenutka kada je ovaj simbol grada zapaljen.

"Bili smo u SARTR-u kada su nam javili da je Vijećnica ranjena. Trčali smo kao djeca da spašavamo knjige. Ušli smo u vatru i iznosili kasete sa knjigama. Trčali smo do vojnog kamiona i ubacivali kasete", prisjetio se Smajlović.

Nakon nekoliko dana su odlučili da snime prilog o izgorjeloj Vijećnici. Smajlović je sa sobom ponio portret svoga oca, Avde Smajlovića, koji je nastao u Vijećnici. Ušao je unutra i svirao violončelo.

"Oko mene je bila nevjerovatna energija, energija tog prostora koji je živio. Taj prostor je disao, iako je bio zapaljen, imao je moć", emotivno je ispričao Smajlović.

Fotografija koja je nastala u tom trenutku je obišla svijet.

Rekao je da ga se niko nije sjetio 20 godina i da je veoma sretan što ga je gradonačelnik Komšić pozvao da učestvuje na svečanom otvaranju sarajevske ljepotice.

Svečani program otvaranja predviđa muzičko-scenski spektakl rediteljice Mirele Trepanić, a u njemu će učestvovati glumica Nada Đurevska i Sarajevska filharmonija, te više od 200 volontera. Najavljeno je više od 300 zvanica.