BiH
0

Zabluda da Konjic ima previše pitke vode?

FENA
Savjetovanje o stanju i razvojnim perspektivama voda općine Konjic, koje je organizovalo Udruženje "Zeleni - Neretva", pokazalo je da neplansko i rasipničko korištenje pitke vode ubrzano vodi alarmantnoj situaciji i nestašicama i u općini Konjic, koja živi u zabludi da pitke vode ima previše, rekao je Amir Variščić, uvodničar na savjetovanju.

Osim Variščića, uvodničari su bili Esad Omerović o temi "Vode u prostornim planovima općine Konjic" i mr. Suad Špago o temi "Stanje i razvojni planovi opskrbe vodom u općini Konjic".

Područje općine Konjic uskoro će prestati bili jedno od najbogatijih bh. područja vodom, ako se nastavi njeno dosadašnje neplansko korištenje.

Najveći potrošač, konjička industrija, za tehnološke potrebe koristi vodu iz gradskog vodovoda, a sve veća prigradska naselja posebno se ističu u rasipničkom korištenju pitke vode. Industrijski potrošači, ribogojilišta i drugi potrošači dužni su se pripremiti za racionalnije korištenje najkvalitetnijih voda, izlaz nije u povećanju cijena, nego u štednji, zaključak je sa savjetovanja.

"Zeleni" su ponovo ukazali na oprez pri izdavanju koncesija za izgradnju mini HE, na povećanu inspekcijsku kontrolu poštivanja svih uvjeta iz okolinske dozvole, te naveli primjer neopravdanog uništavanja okoliša na Trešanici, gdje se trenutno prave dvije mini hidroelektrane.