FUP
0

Zabilježeno osam verbalnih sukona na biralištima

Sarajevo-x.com
Prema izvještajima Operativnog štaba akcije ''Izbori 2010'', zaključno sa 14.00 sati, na području Federacije BiH zabilježeno je 8 manjih, uglavnom verbalnih incidenata, navodi se u saopćenju FUP-a.

Na području Livanjskog kantona, na biralištima Drvar Selo i Trninići Brijeg, zabilježeni su slučajevi verbalnog konflikta birača sa članovima općinskih izbornih komisija.

Istovjetne situacije zabilježene su u Unsko-sanskom kantonu, na biralištima Bakšaiš i Gata. U Zapadnohercegovačkom kantonu, na biralištu Prolog glasanje je prekinuto na 20 minuta zbog verbalnog sukoba jednog birača i člana općinske izborne komisije. U Kantonu Sarajevo su zabilježena dva pokušaja ometanja izbornog procesa.

Federalna uprava policije proslijedila je Centralnoj izbornoj komisiji BiH informaciju koju je telefonski zaprimilo Operativno dežurstvo Federalne uprave policije, a odnosi se na eventualnu zloupotrebu pozicije izbornog posmatrača u Vrapčićima, u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Nijedan od navedenih slučajeva nije narušio cjelovitu sliku o zadovoljavajućoj sigurnosnoj situaciji u Federaciji BiH, u pogledu biračkog procesa, o čemu brine više od 3.000 policijskih službenika na svim lokacijama na kojima se odvija glasanje.

Operativni štab akcije ''Izbori 2010'', sačinjen od predstavnika Federalne uprave policije i svih kantonalnih ministarstava unutarnjih poslova, smješten u Sarajevu, u zgradi Federalne uprave policije – Mehmeda Spahe br.7, koordinira svim policijskim aktivnostima na području Federacije BiH, kako bi bio osiguran nesmetan izlazak građana na birališta.

Kontakt telefoni Operativnog štaba su 033 261 300 i fax: 033 590 222.

Federalna uprava policije će kontinuirano informirati javnost do okončanja izbornih aktivnosti na području Federacije BiH.