Epidemiološka situacija u KS
4

Zabilježeni slučajevi povraćanja i enterokolitisa

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Epidemiološka situacija na području Kantona Sarajevo je dobra i nema povećanja broja oboljelih od zaraznih bolesti koje bi se mogle povezati s visokim temperaturama. Sve je gotovo identično kao i u istom periodu prošle godine, kazala je Feni direktorica Zavoda za javno zdravstvo KS-a Snježana Balta.

U posljednjih sedam dana zabilježeni su slučajevi povraćanja i enterokolitisa (prolivi) koji je vjerovatno i virusne etiologije.

Doktorica Balta kaže da to i ne čudi ako se zna da stanovništvo, usljed visokih temperatura, mnogo pije tekućine posebno gazirana pića koja stračnjaci baš i ne preporučuju, a i ponašaju se neadekvatno postojećoj situaciji.

"To uzrokuje prolive, ali to nije ništa ozbiljno i traje 24 do 48 sati. Rijetko znaju biti praćeni povišenom tjelesnom temperaturom", kazala je Balta.

Zbog sparnog vremena i visokih temperatura zraka koje već izvjesno vrijeme prevladavaju u cijeloj BiH, Balta je ponovo preporučila stanovništvu dodatne mjere opreza što podrazumijeva odijevanje lagane, široke i svijetle odjeće od prirodnih materijala i izbjegavanje kretanja na otvorenom bez velike potrebe.

Mjere opreza prvenstveno se odnose na starije osobe, hronične bolesnike i radno sposobnu populaciju, posebno one koji najveći dio dana provode na otvorenom prostoru (građevinski radnici, radnici koji rade na izgradnji puteva i sl.) i također su izloženi opasnosti od štetnog djelovanja visokih temperatura (glavobolja, vrtoglavica, slabost).

Djelovanju visokih temperatura izloženi su i mladi zdravi ljudi koji dugo vremena borave vani bez adekvatne zaštite.