BiH
11

Zabilježen pad broja krivičnih djela izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje u BiH

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ministarstvo sigurnosti BiH je u Informaciji o stanju sigurnosti u BiH u 2014. godini navelo da je broj krivičnih djela izazivanja nacionalne, rasne, vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti u BiH u padu za 47 posto u odnosu na 2013. godinu.

U Informaciji koja je u četvrtak bila na dnevnom redu Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH stoji da je Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) BiH tokom 2014. godine na teritoriji BiH registrovala određen broj akata nasilja prema pripadnicima pojedinih nacionalnih, vjerskih ili drugih grupacija ili njihovoj imovini, objektima i obilježjima.

Navodi se da su pored toga zabilježeni i drugi incidenti koji su negativno utjecali na međunarodne odnose i stanje opće sigurnosti građana na nekim lokalnim nivoima.

Riječ je o uništavanju, oštećenju i pljačkanju sakralnih objekata, nadgrobnih obilježja, spomen-obilježja i znamenja svih konfesija u BiH.

Također, registrovani su i slučajevi narušavanja javnog reda i mira na nacionalnoj osnovi, aktiviranje eksplozivnih naprava, te pisanje provokativnih, uvredljivih i prijetećih poruka i ekstremno radikalnih stajališta.

"Agencija je u proteklom periodu došla do saznanja da su i tokom 2014. godine u manjoj mjeri nego ranije nastavljene prijetnje i napadi na pojedine povratnike i njihovu imovinu, te slučajevi narušavanja javnog reda i mira na nacionalnoj osnovi, pri čemu su isti zabilježeni na više mjesta na prostoru cijele BiH", stoji u Informaciji.

Nastavljene su također provocirajuće i destruktivne aktivnosti jednog broja navijačkih skupina i njima bliskih ultradesničarskih organizacija i pokreta poznatih po krajnje ekstremnim radikalnim istupima, čak i neofašističkim i neonacističkim, uglavnom na sportskim, ali i na drugim javnim manifestacijama u BiH.

U 2014. godini nastavljena su nastojanja pojedinaca koji djeluju sa određenih ekstremno-radikalnih pozicija korištenjem moderne informacijske tehnologije, prije svega internet portala, mobilnih telefona i društvenih mreža, za promovisanje ekstremno-radikalnih stavova koji su čak i prijeteći.

"Oni savremene tehnologije najčešće stavljaju u funkciju međusobnog komuniciranja, zatim za širenje, indoktrinaciju i distribuciju ekstremno-radikalnih stavova i ideologije za prikupljanje i razmjenu podataka i informacija, za prikupljanje novčanih sredstava, za vrbovanje, mobilizaciju i obučavanje novih članova", piše u Informaciji.

Dodaje se kako se savremene tehnologije stavljaju i u funkciju međusobnog uvezivanja i umrežavanja članova i grupa, te za planiranje, koordinaciju i kontrolisanje aktivnosti.

"Posebno su za njih aktivne takozvane 'Chat Facebook' stranice na pojedinim portalima na kojim je komunikacija u osnovi netrpeljiva i isključiva na nacionalnoj, vjerskoj i političkoj osnovi, čije teme i stavovi su izrazito prožeti ekstremizmom i radikalizmom, naročito povodom obilježavanja značajnih historijskih datuma i događaja u BiH i u okruženju", stoji u Informaciji.

Iz Ministarstva sigurnosti BiH ističu da je potrebno više educirati policijske službenike u oblasti cyber kriminala, ali i inicirati donošenje adekvatnih zakonskih rješenja u oblasti uređivanja lažnih internetskih portala.