BiH
0

Za zločine u Derventi braća Čavalić osuđeni na 10,5 godina

FENA
Okružni sud Doboj osudio je zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u Derventi bivšeg pripadnika HVO-a Derviša Čavalića na pet i po, Esada Čavalića na pet godina zatvora.

Čavalići su oglašeni krivim za nanošenje teških tjelesnih povreda Blagoju Đurašu kojeg su potom u Domu JNA zaklali drugi pripadnici HVO-a, te fizičko zlostavljanje Pere Novakovića u istom objektu, kao i premlaćivanje zatvorenika u logoru Rabić kod Dervente.

"Sud nije prihvatio tvrdnje odbrane da su optuženi od 15. maja 1992. godine boravili u Puli kao ni izjave njihovih svjedoka. Vijeće je zaključilo na osnovu izjava svjedoka da su optuženi bili pripadnici HVO-a, iako nisu postojali formalni dokazi za to", kazala je predsjedavajuća Sudskog vijeća Radmila Stančić.

Ona je dodala da je kao otežavujuće okolnosti Sud uzeo u obzir brojnost radnji u izvršenju krivičnih djela, dok je protok vremena od 21 godine uzet kao olakšavajuća okolnost.

Braća Čavalić i njihovi branioci Miodrag Stojanović i Mensur Radončić nisu prisustvovali izricanju presude. Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Vrhovnom sudu Republike Srpske. Suđenje Esadu i Dervišu Čvaliću počelo je u oktobru prošle godine, javlja BIRN.