BiH
0

Za zločin u Srebrenici čulo 71 posto građana Srbije, tek polovica njih vjeruje u to

FENA
U Srbiji i dalje vlada velika neobaviještenost i negacija ratnih zločina, pa je za zločin u Srebrenici 71 posto građana čulo, a samo polovina ih vjeruje da je ondje ubijeno mnogo Bošnjaka, pokazalo je istraživanje beogradske agencije "Strateški marketing".

Po riječima Svetlane Logar, izvršne direktorice te agencije, kako prenosi dnevnik "Danas" od petka, istraživanje provedeno u prosincu prošle godine na uzorku od tisuću stanovnika, u odnosu na istraživanje te agencije iz 2004. godine, pokazuje da raste postotak građana koji prihvaća činjenicu da je u Srebrenici počinjen zločin, ali i dalje veći broj građana ne prihvaća Haški sud i vjeruje da je bolje optuženima za ratne zločine suditi pred domaćim sudovima.

"Suradnju s Haškim sudom podržava 69 posto građana Srbije, dok je taj postotak 2003. godine iznosio 84 posto. Protiv svakog oblika suradnje s Haškim sudom je 19 posto ispitanih, dok njih 15 posto smatra da s tim međunarodnim sudom treba surađivati zbog pravde. Minimalnu suradnju s Haškim sudom, u mjeri koja bi bila dovoljna da Srbija izbjegne međunarodne sankcije, podržava 28 posto ispitanih, a 26 posto je za suradnju zbog toga što je ona uvjet nastavka europskih integracija", kaže Svetlana Logar.

Na polju ljudskih prava, istraživanje pokazuje da je stanje u 2006. godini pogoršano, a vidljivo je nekoliko karakterističnih tendencija kad su posrijedi kršenja ljudskih prava: govor mržnje i njegovo situiranje među legitimne oblike komunikacije u srbijanskom javnom životu, pa i legalizacija u srbijanskom parlamentu, kontinuiran i pojačan pritisak vlasti na pravosuđe, tretman političkih protivnika kao izdajnika, kao i nastavak shvaćanja političke borbe kao "srednjovjekovne bitke u kojoj je sve dopušteno".