BiH
0

Za zaštitu kanjona Ljute mogući novi protesti

FENA
Kanjon Ljute
Kanjon Ljute
Poništenje okolinske dozvole za elektrane sa akumulacijama Memiškovići, Dindo i Donje Luko, hitno upućivanje u proceduru Zakona o Nacionalnom parku Bjelašnica-Igman-Treskavica-Rakitnica, osiguranje trajne i valjane zakonske zaštite prirodnih vrijednosti unutar postojećih zaštićenih područja, kao i onih koji su planirani za zaštitu aktuelnim Prostornim planom FBiH su zahtjevi koji su uručeni Federalnom ministarstvu okoliša i turizma.

Zahtjevi su uručeni uime učesnika jučerašnjeg mirnog protesta protiv gradnje hidroelektrana u kanjonu Ljute u prostoru budućeg nacionalnog parka "Bjelašnica-Igman-Treskavica-Kanjon Rakitnice".

Jedan od zahtjeva koji je uručen resornom federalnom ministarstvu jeste i da se ubuduće sve odluke koje se tiču okoliša, kao i postupke izdavanja okolinskih dozvola, provodi transparentno i uz puno učešće i uvažavanje mišljenja javnosti.

U obrazloženju se navodi da se resorno ministarstvo oglušilo o brojne primjedbe stručnjaka i nevladinog sektora, te je izdavanjem okolinskih dozvola kojima se preduzeću Turboinštitut iz Slovenije dozvoljava izgradnja tri visoke brane u kanjonu Ljute jedno od najvećih prirodnih vrijednosti budućeg nacionalnog parka izloženo potpunom uništenju.

U protestu su učestvovali predstavnici i članovi više od 35 udruženja iz Sarajeva, Jablanice, Konjica, Banje Luke, Visokog, Martin Broda. Osim planinara i članova nevladinih organizacija protestu se pridružio i nemali broj građana, studenata šumarstva i prirodnih nauka, kao i predstavnici lokalne zajednice Gotuša i Gojevići (Općina Fojnica) i nekoliko mještana sela Ljuta.

Učesnici su nosili transparente i građanima Sarajeva dijelili letke s fotografijama kanjona Ljute ili karikaturama s jedne, i činjenicama o posljedicama izgradnje brana s druge strane letka. Učesnici su nezadovoljstvo izražavali zviždanjem i trubama tokom prolaza gotovo cijele trase protestne šetnje, a ispred Velikog parka i spomenika poginuloj djeci Sarajeva kolona je iz poštovanja prošla u tišini.

Protest je počeo okupljanjem učesnika ispred Ambasade Slovenije kod Vijećnice. Kolona se, sa spuštenim transparentima, zadržala ispred Parlamenta BiH i dala podršku građanima koji su protestovali zbog neusvajanja zakona o matičnim brojevima građana.

U nastavku, kolona se zaustavila ispred Prirodno-matematičkog fakulteta i učenjem Fatihe i minutom šutnje odala počast profesoru Sulejmanu Redžiću. Šetnja je završena pred Ministarstvom okoliša i turizma, gdje se prisutnima obratio Anes Podić iz Udruženja Ekoakcija i nakon kraćeg uvoda pročitao zahtjeve učesnika protesta Ministarstvu. Učesnicima se obratio i planinarski vodič Velid Draganović i naglasio da skup predstavlja samo mali broj planinara i ljubitelja prirode i da zahtjeve podržavaju i hiljade drugih, koji će sutra, ako bude potrebno, učestvovati na sličnim skupovima.

Na molbu organizatora protesta, BHT1 je sinoć reprizirala nagrađeni ekološki film "Slatka Ljuta", autora Dine Kasala.