Zavod za zapošljavanje
0

Za zapošljavanje povratnika odobreno 1.485.000 KM

FENA
Zavod za zapošljavanje FBiH
Zavod za zapošljavanje FBiH
Upravni odbor federalnog Zavoda za zapošljavanje na nedavnoj sjednici donio je Odluku o odobravanju sredstava za samozapošljavanje povratnika.

U saopćenju Zavoda navodi se da je odobreno 1.485.000 KM za zapošljavanje 344 povratnika kod poslodavaca i za samozapošljavanje 91 povratnika s evidencije nezaposlenih u Federaciji BiH.

Na javni poziv za učešće u Programu samozapošljavanja i zapošljavanje povratnika, koji je objavljen 17. jula ove godine i bio otvoren 30 dana, prijavilo se ukupno 539 povratnika i 103 poslodavca.

"Korisnici bespovratnih sredstava bit će poslodavci koji će zaposliti nezaposlene osobe - povratnike, povratnici u prijeratno prebivalište na području FBiH a prijavljeni na evidenciju nezaposlenih u FBiH prije objave javnog poziva i nezaposlene osobe koje će se vratiti u prijeratno prebivalište na području Republike Srpske i Distrikta Brčko a prijavljene su na evidenciji nezaposlenih u FBiH prije objave javnog poziva", navodi se.

Cilj programa je da se, u okviru ostvarivanja i održavanja više stope zaposlenosti, poboljšanja strukture zaposlenih i kraćeg trajanja nezaposlenosti u cjelini, omogući veće zapošljavanje i samozapošljavanje povratnika s evidencije nezaposlenih, kao i održivost povratka na cijelom prostoru Bosne i Hercegovine.