BiH
0

Za vladu RS novi zakon o javnim nabavkama u BiH "konfuzan i nejasan"

FENA
Vlada Republike Srpske (RS) ocijenila je kao "konfuzan i nejasan" Nacrt zakona o javnim nabavkama u BiH pripremljenim od nadležne bh. agencije.

Uz primjedbe na taj zakonski akt, entitetska vlada traži, prije upućivanja u parlamentarnu proceduru, organiziranje posebnih okruglih stolova na kojima bi bila raspravljana pojedina poglavlja ovog, kako je saopćeno, složenog zakona.

Na sjednici u Banjoj Luci Vlada RS je podržava usklađivanje domaćeg zakonodavstva sa principima EU koje će dinamički pratiti trenutan status BiH u procesu pridruživanja.

"Vlada RS, shodno ranijim zaključcima po ovom pitanju, smatra da se institucije za primjenu zakona moraju prilagoditi ustavnoj strukturi BiH i nadležnostima propisanim Dejtonskim mirovnim sporazumom", stoji u saopćenju nakon sjednice.

Podržavajući potrebu smanjivanja birokratskih procedura, poboljšanja transparentnosti i ostvarenja "veće vrijednosti za javni novac", Vlada RS stoga smatra da predloženi nacrt nije, u mjeri u kojoj to dozvoljava trenutni status BiH u procesu pridruživanja, prilagođen potrebama poslovne zajednice.