Suđenje Karadžiću
0

Za vještaka nije bilo opsade Sarajeva, već je ono bilo okruženo

FENA
Radovan Karadžić (Foto: AFP)
Radovan Karadžić (Foto: AFP)
Vojni vještak Haškog tužilaštva na suđenju Radovanu Karadžiću kazao je da je Sarajevsko-romanijski korpus Vojske Republike Srpske od 1992. do 1995. godine imao "djelotvoran lanac komandovanja“ te je izvršavao zadatke Glavnog štaba.

Richard Phillips, nekadašnji obavještajni oficir Britanske vojske i vojni ekspert, prezentirao je nalaz i mišljenje u kojem je opisao strukturu Sarajevsko-romanijskog korpusa (SRK) Vojske Republike Srpske (VRS) od njegovog formiranja u maju 1992. do kraja 1995. godine.

"SRK je djelotvorno provodio komadovanje jedinicama - od četa, vodova i bataljona. Komandiri četa bili su u stanju da podnose izvještaje bataljonima, brigadi i komandi korpusa i sve dalje do Glavnog štaba VRS-a, koji je potom bio u mogućnosti da izdaje uputstva“, pojasnio je Phillips.

Pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju Radovanu Karadžiću, nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske i vrhovnom komandantu oružanih snaga, između ostalog, sudi se za kampanju grantiranja i snajperisanja Sarajeva koja je bila usmjerena protiv civilnog stanovništva, a čiji je primarni cilj bilo širenje terora.

Karadžiću, koji je uhapšen u julu 2008. godine, također se na teret stavlja genocid, zločini protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

U okviru unakrsnog ispitivanja, vještak Phillips je potvrdio navode Karadžića da je SRK bio raspoređen u blizini Sarajeva, te dodao da su nastojanja da se snage Armije BiH u gradu "blokiraju“ bile razumljive i opravdane.

"Ja ne koristim riječ opsada u odnosu na Sarajevo, jer to nije vojni izraz koji se i danas koristi. Kao oficir, ja se pokušavam koristiti tekućom vojnom terminologijom i za ono što se dešavalo u Sarajevu govorio sam bitka za Sarajevo ili okruženje Sarajeva, dok opsada nije vojni izraz“, pojasnio je vještak.

Karadžić je Phillipsu prikazao i vojnu mapu Sarajeva, te kazao da snage VRS-a nisu mogle potpuno okružiti grad jer su "jedinice Armije BiH ulazile i izlazile kroz tunel ispod aerodroma ili preko piste“.

"Ono što znam jeste da je aerodrom bio pokriven artiljerijskom vatrom. Čuo sam za tunel, ali nemam informacija o tome kada ili koliko jedinica je prošlo njime, niti kada“, dodao je vojni vještak.

Phillips je kazao da nikada nije vidio direktnu naredbu Karadžića koja bi išla SRK-u, ali je dodao da mu je poznato da su postojale naredbe komandanta tog korpusa u kojima su "citirane riječi predsjednika republike o tome zašto treba uraditi neke stvari“.

Na pitanje da li su aktivnosti SRK-a bile uslovljene akcijama Armije BiH, Phillips je odgovorio da je Odsjek za obavještajne poslove i bezbjednost korpusa pisao borbene izvještaje koji su opisivali aktivnosti neprijatelja, ali da je cilj svake vojne formacije "da neprijatelj ne određuje naredne akcije“.

Nakon što je vještak kazao da ne može odgovarati na pitanja u vezi s Armijom BiH, Jugoslavenskom narodnom armijom (JNA) i Teritorijalnom odbranom, Karadžić je optužio Haško tužilaštvo za "ograničenje nalaza i mišljenja vještaka“.

Phillips je kazao da Tužilaštvo u Haagu nije imalo utjecaj na njegov rad, izbor dokumenata koje je koristio, niti na zaključke. Nastavak unakrsnog ispitivanja Phillipsa zakazan je za srijedu, 16. juni ove godine, prenosi BIRN.