Nakon što nije pronađen na adresi
0

Za Veliborom Bogdanovićem raspisana međunarodna potjernica

SRNA
Sud BiH raspisao je međunarodnu potjernicu za bivšim pripadnikom HVO-a Veliborom Bogdanovićem, s obzirom da nakon izricanja prvostepene presude za ratne zločine u Mostaru, 29. avgusta, nije pronađen na adresi na kojoj je prijavljen.

Sudsko vijeće je istog dana donijelo rješenje o određivanju pritvora Bogdanoviću, međutim on se nije pojavio na izricanju presude, te je Sud najavio privođenje.

Nada Dalipagić, Bogdanovićev branilac, rekla je da joj nije poznato da je raspisana međunarodna potjernica, ali je najavila da će se žaliti na rješenje o pritvoru. 

Dalipagićeva nije mogla komentarisati da li se neposredno prije ili poslije izricanja presude čula s Bogdanovićem, rekavši da je to "advokatska tajna", prenio je Birn.

Sud BiH nepravosnažno je osudio Bogdanovića na šest godina zatvora za silovanje i protivpravno zatvaranje bošnjačkih civila na području Mostara 1993. godine u Mostaru.

Prema prvostepenoj presudi, Bogdanović je u noći između 25. i 26. maja 1993. godine, s pet nepoznatih pripadnika HVO-a, došao u stan jedne bošnjačke porodice, gdje je silovao ženu, a njenog supruga, s drugim vojnicima, odveo u logor Heliodrom.