Održana osma sjednica CZ FBiH
0

FOTO / Za urušavanje krovova su odgovorni vlasnici objekata

Piše: Nedim Grabovica
Federalni štab Civilne zaštite je izdao naredbu nadležnim kantonalnim ministarstvima da procijene situaciju te da, u skladu s tim, donesu odluku o početku nastave u osnovnim i srednjim školama te Fakultetima.
Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com
Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com
Nakon osme sjednice Federalnog štaba Civilne zaštite, načelnik Alija Tihić se na konferenciji za medije posebno zahvalio Ministarstvu prometa i komunikacija na održavanju prohodnosti puteva.

"Tražili smo od Hidrometeorološkog zavoda FBiH da nam do srijede dostavi procjenu vremenskih prilika za narednih mjesec dana kako bismo znali da li nas očekuje naglo topljenje snijega. Nakon toga bismo održali sastanak sa nadležnim ministarstvima o planovima zaštite od eventualnih poplava i klizišta", kazao je Tihić.

Također, od ponedjeljka uvečer nadležnost o odvijanju saobraćaja u određnim ulicama gradovima i kantonima, prelazi na nadležne Kantonalne vlasti.

"Ono što je bila odluka, prešlo je u naredbu, a odnosi se na čišćenje krovova zgrada i drugih objekata. Izdali smo i naredbu Zavodu za geologiju da za sutra pripremi plan preventivnih mjera za klizišta koja očekujemo nakon topljenja snijega", naglasio je Tihić.

Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com
Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com
Federalni štab CZ su sinoć posjetili i predstavnici Švicarske ambasade u BiH. Oni su vršili ocjenu naših poduzetih mjera i stanja te su odlučili da, na svoj način, koliko mogu pomognu u saniranju cijele situacije.

Što se tiče nedavnih slučajeva urušavanja krova na KSC Skenderija i dijela zapadne tribine stadiona Grbavica, Tihić je istakao da su u takvim slučajevima nadležni vlasnici, odnosno korisnici tih objekata.

"Ukoliko vlasnici procijene moguće urušavanje trebaju zatvoriti objekt dok se opasnost ne ukloni, jer je to propisano i Zakonom", zaključio je Tihić.