BiH
294

Za ukrašavanje ulica i trgova Kanton Sarajevo godišnje izdvoji 80.000 KM

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Kantonalno javno komunalno preduzeće "Park" d.o.o. Sarajevo prema Programu dekoracije gradskih ulica i trgova, prigodnim dekorativnim sadržajima i ove godine ukrasit će Kanton Sarajevo povodom božićnih i novogodišnjih praznika.

KJKP "Park", odnosno ekipa zadužena za dekoraciju, tokom ljeta je radila na popravci i doradi svjetlosnih dekorativnih elemenata u skladišnom prostoru u Sokolović-Koloniji i te aktivnosti privode kraju.

"Jutros su počeli radovi na montaži oko 250 komada dekorativnih svjetlosnih elemenata u obliku pahuljica, svjetlosnih ramova, fenjera i sličnih sadržaja na stubove javne rasvjete, a njihovo priključivanje na električnu mrežu i puštanje u rad bit će obavljeno neposredno uoči božićnih blagdana", kazala je stručna saradnica za informiranje KJKP "Park" Aldijana Hamza.

Prve lokacije na kojima će ekipe danas raditi su raskrsnice u Bulevaru Meše Selimovića od Nedžarića, do zgrade Općine Novi Grad Sarajevo, odnosno zgrade RTV doma. Danas će ekipa "Parka" biti i u ulici Ferhadija, a narednih dana shodno vremenskim uvjetima vršit će se montaža i na ostalim lokacijama.

"Iako su dekorativni elementi i ukrasi, što kupljeni, što izrađeni u radionici KJKP "Park" amortizovani i već nekoliko godina zbog limitiranosti finansijskim sredstvima nisu obnavljani niti su kupljeni novi, ipak će se pronaći načini da sve općine u Kantonu Sarajevu, odnosno veće i prometnije ulice i trgovi budu okićeni i ukrašeni", istakla je Hamza.

Dekorativni svjetlosni elementi, tako će u decembru ove i u prvoj polovini januara naredne godine ukrašavati Baščaršiju, ulice Ferhadiju, Štrosamjerovu i Maršala Tita, Pofaliće, Dolac- Maltu, Čengić- Vilu, a dekorativne svjetlosne zavjese svijetlit će na više od 50 stabala u dijelu ulice Maršala Tita, duž ulice Zmaja od Bosne, Bulevar Meše Selimovića, na Ilidži i na Dobrinji.

Prigodnim dekorativnim elementima bit će ukrašena i Lukavička cesta, Stupska petlja, centralni dio Ilidže, Trnova, Vogošće, Ilijaša.

Uporedo s montažom dekorativnih svjetlosnih elemenata, počet će realizacija zahtjeva za isporuku, montažu i ukrašavanje novogodišnjih jelki, a u planu je i montaža i kićenje jelke ispred zgrade Predsjedništva BiH.

"Do traženog roka bit će realizirani i preostali zahtjevi za isporuku jelki većih dimenzija ispred određenih objekata i institucija i taj dio posla obavljat ćemo u etapama", navela je Hamza.

Preduzeću "Park" su za aktivnosti dekoriranja gradskih ulica i trgova, što osim božićnih blagdana i novogodišnjih praznika, podrazumijeva i bajramsku dekoraciju, te dekoriranje ulica i trgova u KS-u tokom jedne kalendarske godine povodom drugih državnih praznika i kantonalnih manifestacija, sajmova, festivala i slično, predviđena sredstva od 80.000 KM.