BiH
0

Za ukidanje Suda i Tužilaštva BiH glasali samo članovi komisije iz RS

FENA
Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici utvrdila postojanje ustavnog osnova za prijedloge zakona o prestanku važenja Zakona o Sudu BiH i Zakona o Tužilaštvu BiH, čiji su predlagači poslanici SNSD-a Drago Kalabić i SDS-a Darko Babalj, ali nije podržala principe predloženih zakona.

Za principe su glasali samo članovi komisije iz Republike Srpske.

Predsjedavajući Ustavnopravne komisije Šefik Džaferović je nakon sjednice kazao novinarima da će prijedlozi ovih zakona biti na sjednici Predstavničkog doma i "nakon te sjednice ovo je kraj, u svakom slučaju, za ove zakone".

"Dakle, oni neće biti dalje u proceduri kako god da se Dom očitovao o izvještaju Komisije. Ako prihvati izvještaj Komisije, on je svakako negativan. Ili ako ne prihvati izvještaj Komisije, pošto je ovo drugi negativan izvještaj Komisije, ovi zakoni više neće biti u parlamentarnoj proceduri, smatrat će se da su odbijeni. Tako je prema odredbama Poslovnika koje smo prije izvjesnog vremena usvojili u Parlamentarnoj skupštini BiH", kazao je Džaferović.

On je, ponavljajući razloge zbog kojih je protiv predloženih zakona, kazao da smatra da za Bosnu i Hercegovinu nije put ukidanje Zakona o sudu i Zakona o Tužilaštvu BiH.

Po njegovim riječima, put za BiH je dijalog o jačanju ovih institucija i inače sektora pravde u BiH, u okviru dijaloga koji se vodi s Evropskom komisijom.

"To je put za BiH. Mnogo puta do sada sam govorio šta bi značilo kada bi se sad iz ukupnog sistema BiH odstranili Sud i Tužilaštvo BiH i došao sam do zaključka da, i sve ozbiljne analize upućuju na to, da bi to bilo urušavanje ustavnopravnog poretka BiH. Zato nisam podržao ni ustavni osnov, ni principe ovih zakona", kazao je Džaferović.

I ostali članovi Komisije su uglavnom kazali da ostaju pri stavovima koje su iznijeli ranije, prilikom razmatranja ovih zakona.