Dragan Čavić
0

"Za tešku ekonomsku situaciju kriva je vlast SNSD-a"

FENA
Dragan Čavić
Dragan Čavić
Predsjednik Demokratske partije (DP) Dragan Čavić upozorio je danas da Republiku Srpsku tek čekaju ekonomsko-socijalni problemi, a da je za sve "kriva vlast SNSD-a".

Kao pogubno ocijenio je zahvatanje u realan sektor te povećanje poreza i doprinosa s kraja ove godine, što je, kaže, dovelo do problema u privredi, gdje postoji izbor ili otpustiti radnike ili smanjiti im plaće, jer veće namete ne mogu podnijeti.

"Budžet RS-a ima ozbiljne probleme s naplatom zbog čega je Vlada RS-a povukla s računa posebnih namjena 60 miliona KM i koristi ih za dospjele budžetske obaveze“, ukazao je Čavić i upitao izvršnu vlast gdje su joj budžetski prihodi?

"Nema ih", odgovorio je Čavić i postavio i novo pitanje zašto Vlada nije vratila na taj račun već ranije uzeta sredstva.

Predsjednik DP-a je postavio i pitanje kakva je to vlada koja je dala saglasnost Investiciono-razvojnoj banci RS-a za dokapitalizaciju Bobar banke u iznosu od šest miliona i za isti iznos i Balkan investmen banke, te zašto "spašava te banke, jer samo zato što je Gavrilo Bobar član SNSD-a, a Balkan investment banka je banka Ukio grupe kojoj je Milorad Dodik prodao 'Birač'".

"Jednostavno živimo u društvu u kojem vlada režim, na čijem je vrhu diktator, Vlada je potpuno nesposobna i provodi kontinuitet neuspješne socijalne politike, a sve što mogu da kupe u nevladinom sektoru uspješno su kupili", rekao je Čavić.

Naglasio je i da niko iz Boračke organizacije RS-a nije pitao predsjednika RS-a Milorada Dodika "zašto je kupio blindirani mercedes od pola miliona, a govori o ekonomskoj krizi dok je sebi povećao za duplo budžet u ovoj godini".

On je konstatirao da je stanje u Željeznicama RS-a "direktna posljedica pogubne politike SNSD-a", jer je to preduzeće 2005. prvi put imalo pozitivan bilans uspjeha, a naredne godine, nakon što ih je preuzeo SNSD, zaposili su oko 2.000 radnika.

"SNSD je direktno proizveo sadašnju lošu situaciju u Željeznicama RS-a, svojom politikom - pozajmi i potroši. Time su i to preduzeće doveli u haos", rekao je Čavić.