BiH
0

Za sutra najavljeno prisilno uklanjanje tzv. šatorskog naselja poljoprivrednika BiH

FENA
Sutra u 20.00 sati prinudnim putem bit će izvršeno uklanjanje tzv. šatorskog naselja poljoprivrednika na Trgu BiH ispred institucija BiH, saopćilo je danas Udruženje poljoprivrednika BiH, po najavi koju je dobilo od komunalnog inspektora Kantona Sarajevo.

Ukoliko dođe do pokušaja realizacije ove najave, poljoprivrednici će "braniti šatorsko naselje, te poduzeti radikalnije mjere u borbi za rješavanje svojih opravdanih zahtjeva", upozorilo je Udruženje.

Udruženje također očekuje da državni parlamentarci na predstojećim zakazanim sjednicama 5. i 6. septembra donesu određene mjere zaštite domaće poljoprivredne proizvodnje u BiH prije ratifikacije sporazuma CEFTA, kako bi bili konkurentni poljoprivrednicima zemalja članica sporazuma CEFTA-e.

-Ukoliko dođe do pokušaja uklanjanja šatorskog naselja poljoprivrednici će ga grčevito braniti, a ukoliko Zastupnički dom Parlamenta BiH ne usvoji određene mjere zaštite domaće poljoprivredne proizvodnje, poljoprivrednici će to shvatiti kao poruku da sa njima dijalogom nećemo dobiti nikakva rješenja, te ćemo ići u radikalnije proteste, širih razmjera, upozorava Udruženje poljoprivrednika u BiH.

Očekuju da će nadležni iz Ministarstva za prostorno uređene i zaštitu okoliša, te nadležna inspekcija imati razumjevanja za njihovu borbu i opravdane zahtjeve, te da će sutra biti održan sastanak radi rješavanja problema najavljenog uklanjanja 'šatorskog naselja' pred zgradom institucija BiH na Trgu BiH.