BiH
3

Za supruge koje nakon vjenčanja moraju mijenjati dokumente: Naoružajte se strpljenjem i novcem

Piše: M. N.
Prikupljanje papirologije potrebne da biste stali pred matičara ne završava ni nakon što izgovorite "da". Barem ne za žene koje odluče promijeniti prezime, bez obzira na to da li su dodale muževo prezime svom ili uzele samo njegovo prezime.

Nakon što svadbena zvona prestanu zvoniti, supruge koje su promijenile prezime imaju rok od šest mjeseci da to urade kako ne bi platile kaznu. S obzirom na to da je u našoj zemlji administracija komplikovana, morate se pripremiti novčano i psihički.

Prvu stvar koju trebate uraditi jeste kopirati i ovjeriti nekoliko primjeraka vjenčanog lista jer vam je on ulazna karta za sve druge dokumente.

Lična karta

Nakon što u općini izvadite rodni list i uvjerenje o državljanstvu na kojem vam stoji novo prezime (za što je potrebno mininalno sedam dana nakon udaje), sljedeća stanica vam je CIPS-ov ured kojem pripadate. Potrebno je da popunite obrazac koji možete skinuti sa zvanične stranice MUP-a. To predajete uz staru ličnu kartu i uplatnicu (a prethodno ste uplatili 18,00 KM). Za svaki slučaj ponesite i ovjerenu kopiju vjenčanog lista.

Ukoliko ste promijenili mjesto prebivališta bitno je da to naglasite prilikom predavanja dokumenata za novu ličnu kartu.

Promjena mjesta prebivališta vrši se nakon što dobijete ličnu kartu i besplatna je. Potrebno je samo popuniti obrazac.

Pasoš

Za novi pasoš potreban vam je stari pasoš, nova lična karta, vjenčani list i uplata od 50 KM.

Vozačka i saobraćajna dozvola

Popunite zahtjev koji dobijete na mjestu predaje dokumenata, koji je besplatan, ponesete staru vozačku dozvolu, ljekarsko uvjerenje, ukoliko je isteklo, i uplatite 60 KM.

"U slučaju promjene bilo kojeg ličnog podatka navedenog u potvrdi o vlasništvu vozila, potvrdi o registraciji ili saobraćajnoj dozvoli, vlasnik vozila je dužan u roku od 15 dana, računajući od dana nastale promjene, podnijeti zahtjev nadležnom tijelu na propisanom obrascu. Uz zahtjev za promjenu podataka iz stava (1) ovog člana, prilažu se isprave o vozilu, registarske oznake bez međunarodne oznake BiH, kao i javna isprava ili dokaz o nastaloj promjeni zavisno od vrste promjene", navodi se u Članu 16. Pravilnika o registriranju vozila.

Zdravstvena knjižica

Potrebni su vjenčani list i lična karta. Ukoliko je zdravstvena knjižica popunjena pečatima, onda je potrebno da kupite novu (2 KM).

Radna knjižica

Za izmjenu podataka na radnoj knjižici potrebni su vjenačni listi i kopija lične karte. Vrijeme promjene zavisi od općine do općine. Promjenu na poreznoj kartici vrši poslodavac.

Bankovne kartice

Kako biste izvršili i ovu promjenu, potrebno je da se javite u glavnu ili najbližu poslovnicu banke u kojoj imate račun. Ponesite vjenčani list i ličnu kartu. Cijena nove kartice zavisi od banke.

Okvirno, sa svim ovjerama, potrebno vam je blizu 160 KM. Ukoliko ste student, indeks možete, ali i ne morate mijenjati. Ako ste nezaposleni, oslobođeni ste plaćanja taksi za ovjere.

Za razliku od žena, muškarci ne moraju mijenjati ništa. Samo prilikom promjene dokumenata nakon istekla trebaju u sekciji "bračni status" zaokružiti "u braku".