Podrška Romima u BiH
0

Za stambeno zbrinjavanje, zapošljavanje i zdravstvenu zaštitu 500.000 eura

FENA
Safet Halilović
Safet Halilović
Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović i direktorica CARE Internationala Sumka Bučan potpisali su danas u Sarajevu Memorandum o razumijevanju za projekt "Podrška implementaciji Akcionog plana za uključenje Roma".

Ovaj projekt, vrijedan 500.000 eura, realizirat će CARE International u saradnji s Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH od 1. januara 2011. do 31. decembra 2012. godine, a podržala ga je Evropska unija putem IPA (2008).

Nakon potpisivanja, ministar Halilović je kazao da je projekt namijenjen prvenstveno poboljšanju uključenosti Roma u aktivnosti implementacije Akcionog plana BiH za rješavanje problema Roma iz oblasti zapošljavanja, stambenog zbrinjavanja i zdravstvene zaštite.

Projektom je, također, predviđena tehnička pomoć, posebno u edukaciji predstavnika lokalnih vlasti i ostalih nivoa organizacije na nivou BiH, koji su podržali usvajanje akcionog plana, te edukaciji predstavnika romskih udruženja i uspostava četiri regionalna ureda, radi poboljšanja informiranosti i razmjene informacija o svim relevantnim aktivnostima implementacije Akcionog plana.

"Očekujemo da će i ovaj projekt pomoći boljoj implementaciji Akcionog plana", kazao je ministar Halilović, te zahvalio Evropskoj komisiji na finansijskoj podršci radi bržeg poboljšanja uvjeta života romske populacije.

Šefica Sekcije Operacija za društveni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Delegacije EU u BiH Natalia Dianiskova je kazala da EU ovaj projekt finansira s gotovo pola miliona eura i napori će biti usmjereni na unapređenje u prikupljanju i distribuciji informacija i procesu monitoringa implementacije akcionih planova za Rome.

"Za nas su ove aktivnosti vrlo ozbiljne i mi već sad razmišljamo o distribuciji dodatnih sredstava za implementaciju akcionih planova, nekoliko miliona eura", kazala je Dianiskova.

Naglasila je da je potrebno da i ostali nivoi vlasti daju podršku Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice.

Po njenim riječima, posebno trebaju biti ojačane oblasti edukacije, zapošljavanja, zdravstva i stanogradnje.

Direktorica CARE Internationala Sumka Bučan je kazala da je cilj projekta jačanje kapaciteta Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice u provođenju akcionih planova i stvaranje spona s romskim nevladinim sektorom na terenu.

Po njenim riječima, projektom će biti finansirano i osam manjih projekata romskih nevladinih organizacija.

Cilj ovih projekata je da se pažnja šire javnosti skrene na brojne probleme sa kojim Romi u BiH žive.

Bučan je kazala da će putem projekta biti zaposleno pet Roma ili Romkinja, i to jedna osoba na poziciji koordinatora za Rome pri Ministartstvu za ljudska prava i izbjeglice i četiri osobe na pozicijama koordinatora ili referenata za Rome u četiri lokalne zajednice/općine u regijima na kojima živi najveći broj Roma.

"Prema posljednjim informacijama u BiH živi više od 40.000 Roma. Iako je BiH 2008. pristupila 'Dekadi Roma' i definirani su akcioni planovi za uključenje Roma, još su brojni problemi s kojima se suočava romska populacija", kazala je Bučan.