Nebojša Radmanović
0

"Za stabilnost Inzko treba suspendovati svoje odluke"

FENA
Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović smatra da visoki predstavnik u BiH Valentin Izko treba da suspenduje svoje odluke, ukoliko 'hoće stabilno stanje u državi'.

"Moj prijedlog visokom predstavniku je da, ukoliko hoće stabilno stanje u BiH i da završi svoj mandat u takvoj situaciji, da u najmanje ruku suspenduje na određeno vrijeme svoje odluke“, rekao je Radmanović danas u izjavi novinarima u Banjoj Luci komentirajući situaciju nastalu nakon posljednjih odluka Valentina Inzka.

Radmanović smatra da bi to ostavilo mogućnost da se ljudi unutar BiH dogovore, što je suština EU i svih razvijenih država.

Međutim, navodi "da smo jučer već imali negativan primjer, jer je federalni premijer Mustafa Mujezinović došao na sastanak s kolegom iz RS-a Miloradom Dodikom samo da kaže da je došao“.

Radmanović tvrdi da to pokazuje da "najmanje jedna strana u BiH ni ne želi da se dogovara, što znamo već dugo, te da čak i moli da se nameću oduke“, dok je, kaže, situacija u RS-u drugačija i smatra se da o svemu treba da odlučuju oni koje su građani izabrali, a ne visoki predstavnik.

Ustvrdio je da su u našoj zemlji od Dejtona do danas visoki predstavnici "samo komandovali, naređivali, smjenjivali i da su svi samo klimali glavom“, dok u posljednje dvije godine "imamo situaciju da oni razmišljaju da li su u pravu, da li su prebrzo donijeli svoje odluke i sve analizirali prije toga“.

Iako je naveo da na današnjem sastanku sa predsjednicima političkih stranaka iz RS-a koje imaju poslanike u parlamentu BiH nije bilo riječi o novonastaloj situaciji u vezi s "Elektroprenosom BiH", srpski član Predsjedništva je iznio svoj stav da visoki predstavnik "ne može da nameće zakone, nije to trebalo da radi ni ranije, a posebno ne sada kada se govori o transforamciji OHR-a"

Mišljenja je da upotreba "bonskih ovlašćenja" samo komplicira situaciju u BiH.

Radmanović tvrdi da "nikada niko iz RS-a nije govorio o mogućnosti da se raspadne 'Elektroprenos', a oni koji nameću odluke govore o takvoj mogućnosti".