BiH
92

Za Srebrenicu ujutro kreću autobusi iz Sarajeva, Ilijaša, Hadžića...

NAP
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ministarstvo izbjeglica i raseljenih osoba Federacije BiH, na čijem je čelu ministar Adil Osmanović, ove godine organiziralo je prijevoz za Srebrenicu.

Sa više lokacija ujutro kreću autobusi Grasa i Centrotransa, koji će zajedno prevesti sve građane Kantona Sarajevo kako bi klanjali dženazu za 175 ubijenih u genocidu 1995. godine.

Kako nam je potvrdio Vedad Smailhodžić, šef sektora za prigradsko-gradski saobraćaj u Centrotransu, sve je urađeno kakao je ministarstvo zahtjevalo.

"Autobusi kreću u pet sati ujutro, a svi koji žele putovati moraju na stanicu doći pola sata ranije", kaže Smailhodžić.

Stanice sa kojih će polaziti autobusi:

Ilijaš - Autobuska stanica Stari Ilijaš, Podlugovi Ljubinjići, Čekrčići

Ilidža - Autobuska stanica Hrasnica, Osijek, Mostarsko raskršće, Rakovica

Sarajevo - Željeznička stanica, Pionirska dolina, Aerodromsko naselje, Dobroševići

Hadžići - Autobusko stajalište

Vogošća - Autobuska stanica Vogošća, Kobilja Glava, Blagovac

O povratku će putnici biti obaviješteni tokom putovanja. Osim iz Sarajeva, Ministarstvo plaća i druge autobuse iz svih gradova, a kako saznajemo najviše će ih biti iz Tuzle.

Mirsad Bajrović, predsjednik logističkog odbora pri Organizacionog odboru za obilježavanje 19. godišnjice genocida u Srebrenici “Sigurne zone UN-a“ kaže za NAP da očekuje od 180 do 200 autobusa sa građanima iz svih dijelova BiH koji će doći sutra na dženazu u Potočare.

"Dakle, govorim o broju autobusa koje smo mi organizovali, a što će finansirati Ministarstvo izbjeglica i raseljenih osoba. Najviše autobusa poći će iz mjesta gdje su naseljeni ljudi koji su izbjegli iz Srebrenice", kaže Bajrović.

On je dalje napomenuo da najveći broj autobusa ide iz Tuzlanskog i Sarajevskog kantona.

"Također iz svakog povratničkog mjesta bit će organiziran prijevoz. Dakako tu su manji kapaciteti vozila, ali pokušali smo osigurati da usitinu svako ko želi može doći do Srebrenice".