Potencijalni ambasador
0

Za srbijansko tužilaštvo Sead Avdić je "čist"

SRNA
Tužilaštvo za ratne zločine Srbije nema nikakvih podataka o eventulanoj umiješanosti u ratne zločine kandidata BiH za ambasadora u Beogradu Seada Avdića, rečeno je Srni u ovom tužilaštvu.

"Što se tiče tužilaštva, Sead Avdić je potpuno 'čist'. Nema nikakve senke po pitanju njegovog učešća u bilo kojim ratnim zločinima", kažu u tužilaštvu i dodaju da nema nikavih podataka o umiješanosti Avdića u bilo kakav predmet ratnog zločina.

Prošle sedmice Srni je iz diplomatskih izvora rečeno da u Ambasadu BiH u Beogradu još nije stigao odgovor Beograda na zahtjev da kandidat BiH za ambasadora u Srbiji Sead Avdić dobije agreman.

Prema Bečkoj konvenciji, država domaćin nije obavezna da obavještava niti da daje obrazloženje ili razloge zbog čega ne prihvata nekoga.

Kandidatura za Avdića podnesena je još 3. juna ili prije više od 80  dana, a nezvanični i nepisani krajnji rok u diplomatiji za davanje agremana je 90 dana od dana podnošenja. 

Pojedini mediji su pisali da Srbija neće dati agreman za Avdića zbog njegove ratne prošlosti i činjenica da je bio visoki funkcioner tuzlanskih vlasti u vrijeme slučaja "tuzlanska kolona". 

BiH već treću godinu nema ambasadora u Beogradu, pošto odobrenje nije dobio ni prethodni kandidat Boriša Arnaut, čije se ime vezivalo za dolazak mudžahedina u BiH.