BiH
0

Zagreb: Za spomenik papi Ivanu Pavlu II u Sarajevu prikupljeno više od 76.000 KM

Klix.ba
Papa Ivan Pavao II
Papa Ivan Pavao II
U Hotelu Sheraton u Zagrebu, sinoć je održana donatorska večera koju je uz Grad Zagreb i Vrhbosansku nadbiskupiju organizirala i Styria International uz visoko pokroviteljstvo predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića. Povod je bilo prikupljanje sredstava za izlijevanje i postavljanje spomenika papi Ivanu Pavlu II. ispred katedrale u Sarajevu.

Nakon što je klapa Nostalgija na početku večere izvela pjesmu Krist na žalu, gostima se obratio kardinal Vinko Puljić, nadbiskup vrhbosanski.

"Zaboravio sam svoj tekst pa sam želio zamoliti gradonačelnika Milana Bandića da mi posudi svoj. No, zato ću govoriti iz srca. Ugodno i lijepo sam iznenađen ovim događajem. Vaša prisutnost ima veliko značenje za nas Hrvate u BiH. Ona znači da mi tamo nismo sami i da ste vi s nama. Ona nam poručuje da budemo hrabri", kazao je kardinal Puljić, piše Večernji list, te pojasnio zašto će spomenik papi biti postavljen u Sarajevu 27. aprila ove godine, na dan kad je papa Wojtyla proglašen blaženim.

"On je bio glasnik mira kad je stigao u BiH, malu zemlju u kojoj ima mnogo nemira. Govorio je i učinio mnogo za nas. Spomenik će biti simbol njegove poruke o ljubavi prema čovjeku. Želimo ispred katedrale postaviti glas mira koji će trajno govoriti o dostojanstvu i slobodi čovjeka te miru", istakao je kardinal.

Među 400 gostiju bile su mnoge poznate osobe iz političkog, kulturnog, sportskog i estradnog života iz Hrvatske i BiH te naravno predstavnici Crkve. Predsjednik Ivo Josipović, predsjednik Sabora Josip Leko, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, osnivač HDZ 1900 Božo Ljubić, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Darinko Kosor, zastupnik Ivo Jelušić, Pavo Zubak, general Tihomir Blaškić, operna pjevačica Sandra Bagarić i suprug Darko Domitrović, muzičlar Miroslav Škoro i Mate Bulić, atletičarka Sandra Perković, bili su samo neki od brojnih gostiju.

Apostolski nuncij Alessandro D’Errico također je prisustvovao dok Valentin Inzko, visoki predstavnik za BiH, zbog događaja u susjedstvu nije mogao prisustvovati večeri, ali je poslao poruku gostima izrazivši radost zbog pokrenute inicijative za spomenik. Poručio je kako je i lično imao čast upoznati papu.

Na kraju večere objavljeno je kako je dosad za papin spomenik prikupljeno više od 76,6 hiljada KM, a iznos će biti povećan nakon što se dodaju sinoćnje donacije.