Halima Resić
0

"Za smrt Adisa Junuzovića smo odgovorni svi"

Piše: T. Sekulić
Adis Junuzović
Adis Junuzović
Jučer je u Sarajevu preminuo 19-godišnji Srebreničanin Adis Junuzović, koji se mjesecima borio da pronađe načina za transplantaciju srca. Njegovo stanje se u posljednjih nekoliko dana pogoršalo i srce mu nije izdržalo. No, danas niko ne želi preuzeti odgovornost jer se i pored osiguranog novca, transplantacija nije uspejla obaviti. Šefica Klinike za hemodijalizu pri KCUS-u, Halima Resić, kaže "da smo svi odgovorni".

"Nakon što je prikupljen novac Zavod zdravstvenog osiguranja je dao garanciju bolnici u Beču i Adis Junuzović je stavljen na listu Eurotransplanta. Međutim ni u najrazvijenijim zemljama ljudi na listi čekanja ne dočekaju transplantaciju", kazao je za Sarajevo-x.com Zlatan Peršić, portparol Federalnog ministarstva zdravstva.

On je naglasio i to da je neophodno razvijanje svijest bh. građana o darivanju organa.

"Zakon o transplantaciji postoji, no problem je taj što nemamo donora. Veoma je bitno da razvijemo svijest građana o darivanju organa. Neophodna je i edukacija ljekara, kao i novac za svu tu opermu", istakao je Peršić.

Jedan od velikih problema je i taj što Bosna i Hercegovina nije članica Organizacije za razmjenu organa Eurotransplant. Međutim da bismo postali članovi te organizacije moramo godišnje imati najmanje 12 kadaveričnih transplantacija, odnosno presađivanje organa sa mrtvih.

"Nedostatak kolektivne svijesti naših građana o potrebi darivanja organa nakon smrti jedan je od razloga što nema kadaverične transplantacije organa. Ali to je i razlog zbog kojeg nema zakonske regulative o donorskim karticama u BiH. Porodice osoba koje dožive moždanu smrt, obično u tim teškim trenucima ne daju svoju saglasnost o darivanju organa iako je, naprimjer, osoba potpisnik donorske kartice koja ne predstavlja zakonsku regulativu", kazala je Resićeva.

Spomenimo i to da Donorska mreža Kantona Sarajevo i Udruženje altruista "DOBRO" često održava aktivnosti kojima je za cilj podizanje svijesti javnosti o tome šta zapravo predstavlja donorska kartica, odnosno o "nužnosti" doniranja organa.

"Prošle godine nije izvršena niti jedna kadaverična transplantacija. Potrebno je da se više utvrđuje moždana smrt, jer organi se, naravno uz dozvolu, mogu uzimati samo sa osoba koje su doživjele moždanu smrt", kazala je Resićeva.

Na pitanje ko je odgovoran za smrt Adisa Junuzovića Halima Resić je odgovorila:

"Odgovorni smo svi. Svi smo zakazali!".

Ona je navela i to da je veliki problem to što ne postoji zajedničko ministarstvo zdravstva i što nema uvezanosti i organizacije.

"BiH mora uraditi odgovarajući broj kadaveričnih transplantacija godišnje i sigurno moramo biti organizovani i imati centralnu koordinaciju i savršenu organizaciju, što sad nemamo, jer nemamo jedinstvenno Miinistarstvo zdravstva. Uslov da se pacijent u Evropi prijavi na listu za kadaveričnu transplantaciju je da bude državljanin te zemlje, a mali broj zemalja prima i građane drugih zemalja", istakla je Resićeva.

Ona je još jednom istakla kako je veoma bitna propaganda i informisanje građana o doniranju organa i potpisivanju donorske kartice, ali bitno je i da se utvrđuju moždane smrti i zakonska regulative o donorskim karticama u BiH.

Adis Junuzović, 19-godišnji mladić iz Srebrenice je bolovao od kardiomiopatije, teškog oboljenja srčanog mišića, pa iako je bio prikupljeno 100.000 eura neophodnih za transplantaciju, nije uspio otići u Austriju na operaciju, niti mu je nađen novi organ.

On je sahranjen danas u 15 sati na mezarju u Rakovici.