BiH
1.8k

Za službene aute ima, za mališane nema: Roditeljskoj kući u Sarajevu prijeti zatvaranje

Piše: Š. B.
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Prošlo je 200 dana otkako je počela raditi Roditeljska kuća u sklopu Pedijatrijske klinike u Sarajevu, u kojoj su smješteni mališani koji se bore protiv karcinoma i koji dolaze iz drugih kantona zajedno sa svojim porodicama. Iste godine u kojoj je Roditeljska kuća otvorena, nastavak njenog rada već je ugrožen.

Roditeljska kuća u Sarajevu je nakon pet godina pripremanja projekta i izgradnje konačno svečano otvorena 26. aprila ove godine. Do sada je u njoj boravilo više od 30 porodica mališana oboljelih od najtežih oblika karcinoma.

Nakon gotovo sedam mjeseci njenog rada, Lejla Kamerić, predsjednica Udruženja Srce za djecu koja boluju od raka, izrazila je zabrinutost u vezi s nastavkom rada ove ustanove od krucijalnog značaja za malene borce i njihove roditelje.

S obzirom na broj djece i roditelja koji su do sada boravili u kući, odnosno s obzirom na to da je do sada kapacitet Roditeljske kuće bio popunjen 70 posto, Kuća je itekako opravdala svoje postojanje.

"Imali smo pravo što smo insistirali na izgradnji jednog ovakvog objekta. Zaista je postojala potreba za ovom Kućom. Roditelj je osnovni partner djeci i medicinskom osoblju u borbi protiv teških bolesti", rekla je Kamerić.

Ona napominje kako su prilikom svečanog otvorenja Roditeljske kuće u aprilu, premijeri Kantona Sarajevo i Federacije BiH izričito kazali kako funkcionisanje ovog objekta ne smije biti upitno te su obećali pomoć za održavanje objekta.

"Mi još uvijek nemamo rješenje. Imali smo sastanak u Kantonu i obećano je kako će nam budžetom za iduću godinu biti osigurana veća sredstva nego što su do sada izdvajali. Taj iznos je od Kantona na godišnjem nivou do sada iznosio 10.000 KM, dok je za funkcionisanje Roditeljske kuće na godišnjem nivou potrebno 150.000 KM, odnosno 12.000 KM mjesečno, što znači da bi Roditeljska kuća nastavila neometan rad ukoliko bi se iz budžeta svakog kantona na mjesečnom nivou izdvajalo tek 1.000 KM.

Federalna vlada je, smatra Kamerić, instanca koja je ponajviše nadležna za održavanje rada Roditeljske kuće, budući da u njoj borave djeca koja su sa drugih područja FBiH, odnosno svih kantona osim sarajevskog.

Međutim, nadležna ministarstva pri Vladi FBiH "peru ruke" od Roditeljske kuće, odnosno smatraju kako njeno funkcionisanje nije u njihovoj nadležnosti.

Izgradnju Roditeljske kuće u Sarajevu pomogli su i podržali građani BiH, društveno-odgovorne kompanije, medicinsko osoblje Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, kao i vlasti kantona i Federacije BiH. Najveća sredstva su uložili strani donatori.

Boravak oboljele djece i roditelja, kao i drugih članova porodice u Roditeljskoj kući je besplatan. Njima su osigurane besplatne onsovne namirnice, higijenska sredstva, psihosocijalna podrška, nabavka lijekova, slanje uzoraka krvi van BiH, kreativne radionice...

"Ovdje borave djeca sa najtežim vrstama oboljenja. Teško nam je roditeljima uopće i saopćiti da njihovo dijete boluje od karcinoma, leukemije, tumora... Procenat izlječenja te djece je, u odnosu na period prije rata kada je iznosio 10 posto, danas već na gotovo 90 posto izliječene djece. Pozitivna stvar je što djeca ovdje borave sa svojim vršnjacima i roditeljima. Imamo djecu koja kažu: 'Mama, meni je ovdje lijepo', i zaista im jeste lijepo, jer mogu zaboraviti na sve kroz šta prolaze tokom perioda terapija", rekao je doktor Edo Hasanbegović sa Pedijatrijske klinike.

Proces liječenja i terapija traje dugo. Medicinsko osoblje je djeci na usluzi 24 sata dnevno.

Dragica Rajić iz Neuma drugi put je u Roditeljskoj kući. Ranije je u kontinuitetu ovdje provela tri mjeseca. Njena trogodišnja kćerka boluje od leukemije, a stanje joj se zakomplikovalo.

"Kuća mi znači sve. Samohrana sam majka, a ovdje dobijam i finansijsku i psihološku podršku. Ne znam kako bih dolazila iz Neuma da viđam svoje dijete. Ova kuća predstavlja 90 posto izlječenja. Kad smo se vratili ovdje ona je bila presretna", rekla je Dragica.