BiH
1

Za šest mjeseci udomljeno 109 pasa u Banjoj Luci

SRNA
U prvih pola godine Higijeničarska služba grada Banja Luka uklonila je 499 pasa i 391 štene sa javnih površina, a iz Prihvatilišta je udomljeno 109 pasa, potvrđeno je u ovoj službi.

U prvih pola godine ova služba je uhvatila i vratila vlasnicima 22 odlutala psa.

Od kraja 2003. godine Higijeničarska služba prosječno na godišnjem nivou uhvati oko 2.000 pasa i štenadi.

"Vlasnici imaju veliku odgovornost. Odgovorno vlasništvo je jedan od najvažnijih faktora smanjenja broja napuštenih pasa. Česta je pojava napuštenih rasnih pasa, što najbolje govori o odnosu vlasnika", ističu u Higijeničarskoj službi.

Rad Higijeničarske službe kontroliše i komunalna policija.

U kontrolama uslova i opšteg stanja, evidencije pasa u Prihvatilištu (sa medicinskom dokumentacijom), evidencije udomljenih i eutanaziranih pasa, koje su obavljene krajem maja i početkom juna, utvrđeno je da se potpuno poštuje Odluka o organizaciji i radu Higijeničarske službe i Odluka o zaštiti i držanju životinja, kao i Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja.

„U tim kontrolama utvrđeno je da radnici Higijeničarske službe svakodnevno provjeravaju opšte stanje svake primljene životinje i o tome vode dnevnik, u koji unose svoja zapažanja. Utvrđeno je da nijedna životinja koja se nalazi u Prihvatilištu nije vidno ozlijeđena i neuhranjena", navodi se u izvještaju Komunalne policije.

U razgovoru sa stručnim licem utvrđeno je da se eutanazija primljenih životinja vrši samo u skladu sa važećom odlukom, tj. samo kada veterinar utvrdi da životinja boluje od neizlječive bolesti, navedeno je u izvještaju.

Građani koji žele da pruže novi dom i usvoje psa iz Prihvatilišta mogu sve potrebne informacije da dobiju putem telefona 065/481-366 ili 051/484-800.

Svi psi koji su u programu usvajanja su zdravi, vakcinisani i čipovani, a usvajanje je besplatno.