Adis Imamović, saobraćajni vještak
0

"Za saobraćajne nesreće su krivi ministri, načelnici, policajci, škole"

Sarajevo-x.com
Nesreća kod Kalesije
Nesreća kod Kalesije
Stravična nesreća koja se dogodila u subotu navečer na magistralnom putu Tuzla-Zvornik, u mjestu Babajići kod Kalesije, samo je jedna u nizu na cestama u našoj zemlji. Krivaca je mnogo, ali se oni nažalost rijetko sankcionišu.

Adis Imamović, sudski vještak saobraćajne struke i jedan od vodećih bh. eksperata za saobraćaj, kaže da se odgovor na pitanje ko je kriv za ovu i druge saobraćajne nesreće ne može dati u kratkom roku, ali da uzroka ima mnogo.

"Sigurnost saobraćaja je toliko kompleksna oblast da iziskuje dugoročno i plansko pripremanje mjera kako bi se prevenirale saobraćajne nesreće. Htio bih napomenuti i da je ovo ispostavljen račun, između ostalog, i za neizgradnju koridora 5c. Svjedoci smo u posljednje vrijeme da postoje problemi u njegovoj izgradnji. Zapitam se da li iko od nadležnih, ministara, načelnika općina, policajaca, ljudi u stanicama za tehnički pregled i svi oni koji trebaju aktivno biti uključeni u sigurnost saobraćaja, se zastide kada se desi jedna ovakva saobraćajna nesreća", rekao je Imamović za Dnevnik 2 FTV-a.

On je dodao i da bez sveobuhvatnog pristupa rješavanju ovakvog problema, u narednom periodu nas očekuju ovakve saobraćajne nezgode, te da je samo pitanje sa kakvim će posljedicama biti.

"Podsjetio bih samo Vijeće za sigurnost saobraćaja koje je propisano Zakonom 2006. je formirano, ali da operativno ne djeluje. U ovaj problem se svi aktivno moraju uključiti, od obrazovnih ustanova i auto-škola, stanica za tehnički pregled, policije..., kako bi u narednom periodu imali što manje ovakvih nesreća sa smrtnim ishodom", rekao je Imamović.

Podsjetimo, sinoć je kod Kalesije u stravičnoj saobraćajnoj poginulo šest članova porodice Ćatić kada je njihov automobil udario u autobus.