BiH
0

Za saniranje posljedica poplava u BiH EK-a planira više od 60 miliona eura

FENA
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Vijeće ministara BiH usvojilo je danas na sjednici u Sarajevu Informaciju Direkcije za evropske integracije o tekućim i planiranim IPA sredstvima za oporavak od poplava, u kojoj se navodi da je pokrenut program EU-a za oporavak BiH od poplava u iznosu od 42,24 miliona eura, koji će biti realiziran putem Razvojnog programa Ujedinjenih naroda u BiH (UNDP) do oktobra 2016. godine.

U okviru ovog projekta planirana je obnova i rekonstrukcija objekata školskih, javnih, socijalnih i zdravstvenih ustanova, kritičnih vodovodnih i kanalizacijskih sistema, kao i lokalnih puteva i mostova u područjima pogođenim poplavama te stvaranje 2.000 novih i zadržavanje postojećih radnih mjesta.

Program je namijenjen obnovi 4.000 stambenih jedinica za približno 14.000 ljudi, 90 obrazovnih institucija, četiri ustanove zdravstvene zaštite i četiri centra socijalne zaštite, tri zgrade općina (Šamac, Maglaj i Doboj), te 100 lokalnih puteva i mostova. Podsjećamo, sredstva u iznosu od 42,24 miliona eura preusmjerena su iz IPA- e 2011. – 2013. godine.

Istodobno, Evropska komisija mogla bi odobriti više od 60 miliona eura za saniranje posljedica od poplava u BiH iz regionalnog IPA programa 2014. nakon što Bosna i Hercegovina provede proceduru za stupanje na snagu Okvirnog sporazum IPA II za BiH. Ova bi sredstva bila realizirana putem posebnih mjera te uštedama iz državnog programa IPA-e 2012.

Podsjećanja radi, Vijeće ministara BiH se u junu usaglasilo da se 15 miliona eura iz paketa IPA 2014. alocira za otklanjanje posljedica uzrokovanih poplavama putem posebnih mjera. Od ovih sredstava 2,5 miliona eura Evropska komisija namijenila je Civilnoj zaštiti za poboljšane kapaciteta za hitne intervencije, devet miliona bit će usmjereno za projekt jačanja konkurentnosti malih i srednjih poduzeća i općina pogođenih poplavama, a dva miliona eura namijenjeno je za civilno društvo za projekte socijalnog i ekonomskog oporavka u poplavljenim područjima.

Preostalih 1,5 miliona eura bit će realizirano u okviru projekta za zaštitu i prevenciju od poplava i implementirat će se putem regionalnog IPA programa BiH i Srbije iz kojeg će za zaštitu i prevenciju od poplava za BiH biti osigurano 15 miliona eura, plus dodatnih 20 miliona eura za BiH i Srbiju radi pripreme regionalnog projekta u ovoj oblasti, saopćeno je iz Službe za informiranje VMBiH.