BiH
0

Za sanaciju mokrih čvorova u 114 školskih objekata ZDK 1,3 miliona KM

FENA
Ministrica za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona Zdenka Merdžan potpisala je danas ugovore s predstavnicima 12 preduzeća, koja su odabrana za izvođenje radova na saniranju mokrih čvorova u 48 osnovnih i 24 srednje škole na području ovog kantona.

Vrijednost radova iznosi 1.378.000 KM, a rok za završetak poslova je 30 dana.

«Zdravlje djece na prvom nam je mjestu i sigurni smo da ćemo ovim projektom poboljšati higijensko-epidemiološku situaciju. Na raspisani tender javilo se 16 ponuđača, od kojih smo za izvođače odabrali 12 preduzeća. S obzirom na to da većina osnovnih škola ima i svoja područna odjeljenja, ukupan broj objekata u kojim će biti realizovan projekt sanacije mokrih čvorova je 114», izjavila je ministrica Merdžan.

Vlada ZDK-a ranije je usvojila Program kapitalnih ulaganja Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport vrijedan 3.004.964 KM, od čega će u rekonstrukciju i investiciono održavanje biti uloženo 2.504.964 KM i za nabavku opreme 500.000 KM.

Sanacija mokrih čvorova predstavlja početak generalne adaptacije svih škola na području kantona. Uskoro će biti nabavljeno i 900 školskih tabli koje su u mnogim školama dotrajale.

U adaptaciju škola bit će uključeni i građevinski radovi, popravka krovova i moderniziranje radnog procesa u školama.