BiH
92

Za sahrane i dženaze boraca Vlada FBiH izdvojila 450.000 KM

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici održanoj u Mostaru, kojom je, po ovlaštenju premijera FBiH, predsjedavala zamjenica premijera i federalna ministrica finansija Jelka Milićević, utvrdila nekoliko amandmana na Prijedlog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, a jednim od njih je precizirano da naknada plaće ne može biti manja od najniže plaće utvrđene Općim kolektivnim ugovorom za teritorij Federacije BiH.

Danas su donesene tri odluke o transferima namijenjenim braniteljskoj populaciji, koje omogućavaju da sredstva od 1.500.000 KM budu raspoređena na ime pomoći u liječenju boraca, iznos od 450.000 KM za sufinansiranje troškova sahrana i dženaza pripadnika boračke populacije, a 170.000 KM je namijenjeno za pružanje pravne pomoći pripadnicima ove populacije.

Federalna vlada je prihvatila izvještaj Komisije Federalnog ministarstva finansija o reviziji verifikacije stare devizne štednje za 2015. godinu, što je osnovni uslov za realizaciju gotovinskih isplata. Procijenjene obaveze Federacije BiH po osnovu ovih potraživanja su oko 1.150.000.000 KM, a tačan iznos će biti utvrđen nakon postupka verifikacije potraživanja.

Usvojen je i Program javnih investicija Federacije BiH za period od 2017. do 2019. godine, koji sadrži podatke o ukupno 80 projekata ukupne vrijednosti 12.909,25 miliona KM, od čega se 9.135,19 miliona KM odnosi na 40 kandidiranih i 3.774,06 miliona KM na isto toliko projekata u implementaciji.
Nakon razmatranja informacije Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva o implementaciji Zakona o poljoprivrednom zemljištu i Strategiji gospodarenja poljoprivrednim zemljištem za 2015. godinu, Vlada FBiH donijela je više zaključaka čija realizacija treba da unese više reda u korištenje poljoprivrednim zemljištem u FBiH.