BiH
5

Za roditeljsku kuću u Banjoj Luci nedostaje 120.000 KM

Piše: T. Č.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Radovi na izgradnji roditeljske kuće za djecu oboljelu od malignih bolesti u Banjoj Luci za sada teku planiranom dinamikom. Ipak, još uvijek nije poznato kada bi ova kuća mogla biti završena i početi svoj rad, s obzirom na to da za sam završetak gradnje nedostaje najmanje 120.000 KM.

"Radovi na izgradnji roditeljske kuće su u fazi zidanja i uskoro bi trebala da se izlije ploča. Vremenske prilike su išle na ruku i ova druga faza poslije temelja se odvija dobrim tempom", rekla je za Klix.ba Dijana Berić, sekretarica u Udruženju roditelja djece oboljele od malignih bolesti "Iskra" Banja Luka.

Dodala je da ne može precizirati kada bi izgradnja kuće mogla biti privedena kraju zbog zime koja dolazi, čime će gradnja zacijelo biti otežana, ali i zbog činjenice da nedostaju i finansijska sredstva.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"Kada je riječ o finansijskim sredstvima, izgradnja će prema Ugovoru sa izvođačem koštati 970.000 KM. Prikupljeno je 850.000 KM, tako da će nam trebati još sredstava, a nakon izgradnje slijedi opremanje za koje također trebaju sredstva", istakla je Berić.

Za izgradnju kuće je krajem prošle godine osigurano 850.000 KM zahvaljujući humanitarnoj akciji "S ljubavlju hrabrim srcima" koja se provodila punih pet godina, a kamen-temeljac je sredinom septembra postavio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Nakon što bude sagrađena trebala bi imati sedam apartmana, kuhinju, trpezariju, dnevni boravak, igraonicu i prostorije za kreativne radionice. U dvorištu je planirana zelena površina s igralištem i nekoliko parking mjesta za potrebe stanara.

Sa postavljanja kamena temeljca (Foto: Klix.ba)
Sa postavljanja kamena temeljca (Foto: Klix.ba)

U Univerzitetskom kliničkom centru RS, u čijem krugu se i gradi roditeljska kuća, od malignih bolesti trenutno se liječi 20 mališana, dok je 35 djece u fazi "održavanja", odnosno kod kuće uzimaju citostatike u vidu tableta.

Prema riječima Dijane Berić, realizacijom ovog projekta znatno bi se smanjili materijalni troškovi za porodice oboljele djece, a samoj djeci bi bio omogućen konstantan kontakt s matičnim odjeljenjem na kojem se liječe.

Berić napominje i da ukoliko neko želi donirati sredstva za izgradnju roditeljske kuće u Banjoj Luci uplatu može izvršiti na žiroračun 1610000123350158 otvoren kod Raiffaisen banke.