BiH
0

Za projekte ravnopravnosti spolova u BiH 60.000 dolara

FENA
Osam nevladinih organizacija iz BiH će, u okviru regionalnog gender programa Gender Koordinacionog odbora BiH, dobiti grantove za realizaciju projekata iz oblasti ravnopravnosti spolova u vrijednosti od 60 hiljada američkih dolara.

Ugovore o realizaciji ovih projekata predstavnici ovih organizacija potpisali su danas u Sarajevu s Agencijom za ravnopravnost spolova BiH i Razvojnim program UN-a u BiH (UNDP), uz čiju podršku se realiziraju ove aktivnosti.

Cilj je da se ovim projektima, koji su odabrani putem javne procedure, omogući jačanje stvarnog partnerstva između državnih institucija i organizacija civilnog društva koje se bave pitanjima ravnopravnosti spolova.

Kako je rečeno na pres-konferenciji u Sarajevu, ovi projekti se odnose na direktnu implementaciju Gender akcionog plana za BiH i Zakona o ravnopravnosti spolova.

-Uspješna implementacija Zakona o ravnopravnosti spolova obaveza je svih aktera društva, a ne samo vladinih institucija, ustvrdila je direktorica Agencije za ravnopravnost spolova BiH Samra Hadžiabdić-Filipović.

Organizacije kojima su dodijeljeni grantovi su Fondacija lokalne demokracije, Inicijativa za humani razvoj, Udruženje "BH novinari" i Vijeće za štampu, sve iz Sarajeva, zatim Helsinški parlament građana iz Banje Luke, Bolja budućnost iz Tuzle, Forma F iz Mostara, te dvije partnerske organiazije Astra i Jezero iz Šipova.

Neke od konkretnih aktivnosti koje će biti obuhvaćene ovim projektima su obuke u oblasti ravnopravnosti spolova, rad s institucijama vlasti i medijima.

Interesantan je projekt uvođenja rodno-senzitivnog jezika u bh. medijima, te izrada priručnika za novinare za korištenje ovog jezika, na čijoj će realizaciji raditi "BH novinari" i Vijeće za štampu.

Realizaciju svih projekata pratit će Agencija za ravnopravnost spolova BiH i gender centri oba bh. entiteta koji zajednički čine Gender koordinacijski odbor BiH.

Realizaiciju ovog projekta podržava Kanadska međunarodna agencija za razvoj (CIDA) i Vlada Japana putem fondacije WID.