BiH
0

Za projekte PPF-a i Agromediteranskog fakulteta više od pola miliona KM

FENA
Poljoprivredno-prehrambeni fakultet iz Sarajeva za osam stručnih projekata za koje je konkurirao u okviru Programa poticaja dobio je 539.500 KM, a mostarski Agromediteranski fakultet za projekt "Inventarizacija ljekovitih biljnih vrsta u FBiH“ 30.000 KM.

Ugovore o novčanim poticajima za ove stručne projekte potpisali su s federalnim ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Damirom Ljubićem dekan sarajevskog Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta prof. dr. Mirsad Kurtović i mostarskog Agromediteranskog prof. dr. Ahmed Džubur.

Za projekt sarajevskog PPF-a pod nazivom "Razvoj voćarstva uvođenjem novih genotipa krošnjastog voća na području Federacije BiH“, Ministarstvo je osiguralo 65.000 KM, za projekt "Razvoj ovčarstva u funkciji unapređenja autohtonih sireva i mesa" 150.000, "Identifikacija i evidencija brojnog stanja autohtonih pasmina goveda i konja BiH“ 43.000 KM.

Za projekt "Dosadašnja poljoprivredna politika i njezin budući utjecaj na razvoj sektora hrane FBiH“ osigurano je 100.000, "Ekonomika primarne poljoprivredne proizvodnje i mjere agrarne politike u FBiH“ 130.000“ te za projekte "Klonska selekcija sorte 'žilavke' na području hercegovačke regije“ 24.000 i "Istraživanje prisustva i monitoring bakterijalne plamenjače jabučastih vrsta voća u registriranim rasadnicima na području FBiH“ 27.500 maraka, saopćeno je iz kabineta federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.