BiH
0

Za program svečanosti otvaranja Starog mosta bit će angažirano 2.500 ljudi

NINA
Na obnovi infrastrukture u dijelu mostarskoga Staroga grada, užurbano se radi. Program obnove Starog mosta prema planu treba biti završen početkom jula.

Amir Pašić, šef Koordinacijskog odbora za obilježavanje manifestacije otvaranja Starog mosta, naglasio je kako će fokusno događanje biti 23. jula kada se očekuje najveći dio programa, jer je do sada veliki broj svjetskih dužnosnika potvrdio svoj dolazak.

"Već smo počeli pregovarati o detaljima, primjerice je li Aerodrom osvijetljen i koji su režimi letenja. Tako je recimo premijer Italije Berlusconi zatražio povratnu informaciju hoće li trebati govoriti», objasnio je Pašić, dodajući kako se očekuje sastanak organizacijskog odbora 4. juna kada će sve biti definirano i usvojeni proračuni, jer do sada osim gradskog novca koji se ulaže u infrastrukturu, s drugih nivoa nisu došla nikakva sredstva.

Prema njemu, nepotrebno spekuliranje određenim informacijama o novcu za ovu manifestaciju neko je koristio u lične ili stranačke svrhe. Pašić drži potrebnim naglasiti da u dosadašnjim projektima obnove nikada nisu upućena sredstva s državnog i federalnog nivoa. Znači, sredstva koja se ulažu su isključivo s gradskog nivoa, a kredit Svjetske banke nije državni kredit, nego kredit koji je uzeo grad.

«Nekih sredstava o kojima se priča, kao što je deset miliona, nikada nije bilo, jedino se razmišlja na koji način prikupiti sredstva kako bi se održala dostojna ceremonija i da se ljudima pokaže da idemo dalje s obnovom», kazao je Pašić.

Pašić ističe kako će se uložena sredstva u vrlo skoro vrijeme vratiti kroz turizam kao stratešku granu razvoja ovoga kraja. «Priča se o tome kako bi se za određena sredstva mogla otvoriti tvornica. Mislim da ljudima treba objasniti da je ovaj projekat najbolja tvornica novca što je moguće napraviti na teritoriju BiH u ovo vrijeme. Mostar ima fantastičnu lokaciju, tu odmah pored nas je Međugorje gdje se već godinama razvija religijski turizam, blizu smo moru i s druge strane imamo zimski olimpijskim turizam. Milion eura koje trebamo uložiti u Aerodrom, samo od taksi uspjet ćemo vratiti za nekoliko mjeseci», istaknuo je Pašić.

Prema njegovim riječima, u projektu oko ceremonije na sam dan otvaranja Starog mosta sudjelovat će više od 2.500 ljudi. Prema do sada utvrđenom popisu, registrovano je 15 izložbi, više od 200 sudionika u muzičkim programima, planirano je više od 30 koncerata komorne muzike potom balet i moderni ples.

Uz sve nabrojano tokom juna bit će predstavljeno šest novih knjiga koje su tematski vezane uz Mostar i njegovu obnovu. Pašić ističe kako je skup ministara kulture Jugoistočne Europe, koji će biti održan 19. juna, jako značajan događaj jer će biti popisana Deklaracija o zaštiti kulturnog naslijeđa.

Istoga dana bit će otvaranje i Krive ćuprije, te će tom prilikom Mostar posjetiti vojvoda od Luksemburga koji je donirao sredstva za obnovu. U organizaciji Ministarstva kulture obići će se sve znamenitosti na prostoru cijele Hercegovine.

Dana 21. juna održat će se međunarodno takmičenje u skokovima sa Starog mosta.