Tužilaštvo USK-a
0

Za privredni kriminal u USK izrečeno devet zatvorskih kazni

FENA
Privredni kriminal je ozbiljan problem sa kojim su se suočili mnogi privredni subjekti u Unsko-sanskom kantonu (USK). Stoga je Tužilaštvo USK-a predmete privrednog kriminala i korupcije rješavalo prioritetno.

Tokom 2011. godine zaprimljeno je 114 prijava protiv 191 osobe i evidentiran blagi pad, s obzirom da je u 2010. bilo 118 prijava protiv 215 osoba. Nezakonito prisvajanje imovine, pronevjera, finansijske malverzacije i korumpiranost osoba, neki su od pojavnih oblika ove vrste kriminala.

Tužilaštvo je prošle godine vodilo ukupno 77 istraga protiv 123 osobe za privredni kriminal, od čega su 34 protiv 59 osoba iz prethodnog perioda, a 43 su novootvorene protiv 64 osobe. Od toga je riješeno 58 istraga protiv 92 osobe, a neriješenih je ostalo 19 protiv 31 osobe.

"Sudovi na području USK-a u 2011. su, po podnesenim optužnicama od strane Tužilaštva, izrekli 18 osuđujućih presuda", izjavila je zamjenica glavnog tužioca Fadila Amidžić dodajući da je u presudama devet kazni zatvora.

Ona je naglasila da se radi o nepravosnažnim presudama, te da su efektivne kazne zatvora izrečene u trajanju od jedne do sedam godina i tri mjeseca zatvora.

"U većini ovih presuda, također su izrečene i mjere oduzimanja protivpravno stečene imovinske koristi u iznosu od oko 1,2 miliona KM", kazala je zamjenica glavnog tužioca.