IPA fondovi EU
0

Za prekograničnu saradnju Srbije i BiH 1,9 miliona eura

FENA
Za realizaciju projekata koji se odnose na prekograničnu saradnju Srbije i Bosne i Hercegovine iz IPA fondova Evropske unije ove godine će korisnicima biti na raspolaganju 1,9 miliona eura, rekla je u ponedjeljak načelnica u Ministarstvu finansija Srbije Mirjana Nožić.

Za prijavljene projekte korisnici iz Srbije će imati na raspolaganju 1,1 milion eura, a iz BiH 800.000 eura.

Da da bi se dobila sredstva iz tog programa, potrebno je da za realizaciju određenog projekta budu prijavljene obje strane, objasnila je ona na prvom sastanku zajedničkog nadzornog odbora za IPA program prekogranične saradnje Srbija - BiH.

U tom programu će učestvovati pogranične regije Srem, Mačva, Zlatiborski i Kolubarski okrug u Srbiji i Ekonomska regija Sarajevo i Sjeveroistočna regija u BiH, kazala je ona i dodala da u programu mogu učestvovati samo neprofitne institucije.

Opći cilj tog programa je podizanje nivoa društvenoga i ekonomskog razvoja u pograničnim područjima, rekla je Nožić i dodala da će biti finansirani projekti iz oblasti zaštite životne sredine, podsticaja privrednog razvoja, turizma, zatim manji infrastrukturni projekti i drugo.

Program će trajati do 2013. godine i bit će finansirani projekti u vrijednosti od 20.000 do 300.000 eura, kazala je ona.

Nožić je podsjetila da je Srbija od 2004. imala četiri programa prekogranične saradnje i jedan koji se odnosio na transnacionalnu saradnju i dodala da je za te programe bilo na rasplaganju 16 miliona eura bespovratnih sredstava, koja su kompletno utrošena.

"To su jedina sredstva EU-a koja su zaista zašuškala među prstima građana Srbije", dodala je Nožić. Ona je istaknula kako će Srbija učiniti sve da se saradnja s BiH odvija na najvišem mogućem nivou, prenio je Tanjug.

Šef Odeljenja za regionalne i programe prekogranične saradnje Direkcije za evropske integracije BiH Nada Bojanić je kazala da su Srbija i BiH dvije godine zajedno radile na pripremi tog programa, koji je u decembru 2007. godine odobrila Evropska komisija.

Ona je dodala da je to prvi put da se u BiH pokreće program prekogranične saradnje i da bi ti programi trebalo da doprinesu socijalno-ekonomskom razvoju pograničnih regija i povezivanju ljudi s obje strane granice, u zaštiti okoline itd.