BiH
1

Za prekograničnu saradnju BiH i Crne Gore EU osigurala 3.150.000 eura

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U okviru IPA prekograničnog programa Bosne i Hercegovine i Crne Gore, za koji je Evropska unija osigurala 3.150.000 eura, u Sarajevu je danas organiziran informativni dan povodom objave trećeg poziva za dostavljanje prijedloga.

Info dan su organizirali Direkcija za evropsku integraciju, Vijeća ministara BiH i Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore, kao operativne strukture za provođenje IPA prekograničnog programa dvije države, u saradnji s delegacijama EU u BiH i Crnoj Gori.

Treći poziv objavljen je 25. jula i bit će otvoren do 9. septembra, a aplikanti će moći predložiti projekte iz oblasti turizma, zaštite životne sredine i umrežavanja organizacija između dvije zemlje.

Nakon razmatranja prijedloga svih pristiglih projekata aplikanti mogu očekivati da će u ljeto 2014. godine znati da li će njihov projekat biti finansiran.

Šef Operativnog odjela za ekonomski razvoj, prirodne resurse i infrastrukturu u Delegaciji EU-a u BiH Martin Schieder istaknuo je da je saradnja u prekograničnim programima pokazala da je ovaj oblik bilateralne saradnje zemalja regiona opravdan.

"Dosadašnja saradnja na ovim programima je pokazala dobre rezultate, dugoročnu korist te su pružili konkretan doprinos lokalnom razvoju u pograničnom dijelu u sektoru turizma", rekao je Schieder.

Šefica Odsjeka za prekogranične, međunarodne i posebne pomoći EU pri Direkciji za evropske integracije Vijeća ministara BiH Nada Bojanić podsjetila je da je prvi poziv za projekte bio objavljen 2009. godine kada je odobreno 12 projekata, a drugi 2011. godine kada je odobreno osam projekata.

Napomenula je da je ovo posljednji poziv u tekućem budžetskom periodu, ali je najavila da će naredni budžetski period biti 2014. do 2020. godina kada će ponovo biti mogućnosti za apliciranje projekata, jer je izvjesno da će se prekogranična saradnja nastaviti.

Nacionalna koordinatorica za prekograničnu saradnju BiH-Crna Gora Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore Milena Ulić je kazala da se broj prijavljenih projekata povećavao sa svakim novim pozivom.

Govoreći o projektima prekogranične saradnje koje implementira Crna Gora Ulić je najavila da se očekuje prvi poziv za prijavljivanje projekata Crna Gora-Kosovo, a dodala je da Crna Gora ima dobro iskustvo i u transnacionalnim projektima.

Opći cilj IPA Prekograničnog programa BiH-Crna Gora je ubrzanje zajedničkog održivog razvoja prekogranične saradnje, njenih ekonomskih, kulturnih, prirodnih i ljudskih resursa kroz jačanje ljudskih potencijala i zajedničkih institucionalnih mreža lokalnih zajednica, te lokalnih privatnih i javnih aktera.