Kongres A-SDA
0

Za predsjednika izabran Izet Hadžić

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Na osnivačkom kongresu Stranke demokratske aktivnosti A-SDA u nedjelju u Sarajevu za predsjednika stranke izabran je Izet Hadžić, za zamjenika predsjednika Nermin Ogrešević, a za potpredsjednike Džemaludin Latić, Ismet Kurtagić i Began Muhić. Izabran je i generalni sekretar stranke Admir Hadžipašić te članovi Predsjedništva i Glavnog odbora stranke. Predsjednik A-SDA Izet Hadžić je na pres-konfereciji kazao da su utemeljili jednu modernu evropsku, bosansku, bošnjačku narodnu stranku političkog centra.

Prema njegovim riječima, prioritet će im biti pitanja životnog standarda građana, a odmah iza toga ide, kako je kazao, nacionalni program s formiranjem institucija bošnjačkog naroda koje trebaju kvalitetno da odgovore izazovima 21. stoljeća, a to je izazov evropskog identiteta i izazov globalizacije.

  • Pozivamo da se institucionalno organizujemo i da samo institucijama odgovaramo na pitanja koja će dolaziti pred nas. Nikako ne smijemo dozvoliti da o sudbinama naroda, države, glavnu brigu vode pojedinci i uski krugovi ljudi, kazao je Hadžić.

Dodao je da A-SDA želi da naglasi da će osloboditi bh. građane od raznih mafijaških lobija.

  • Procjena je da ovi lobiji godišnje opljačkaju više od milijardu dolara na energetskom sektoru, na prodaji lijekova i medikamenata i na sektoru prirodnih resursa, neplaćanja koncesija i tako dalje. Sama ta količina novca je dovoljna za otvaranje više od 10 hiljada i to izuzetno skupih radnih mjesta, kazao je Hadžić.

Na novinarsko pitanje šta očekuju od predstojećih općih izbora, Hadžić je kazao da A-SDA izlazi na svim nivoima i očekuje ozbiljno učešće u vlasti.

Dodao je kako su otvoreni za saradnju i koaliranje.

  • Što se tiče Republike Srpske, spremni smo koalirati s onima koji priznaju genocid u BiH i koji su spremni prihvatiti istinu o BiH i iskreno raditi za dobrobit građana BiH, kazao je Hadžić.

  • A-SDA poručuje da nikada nećemo priznati rezultate genocida u BiH i stvoreno faktičko stanje u Srebrenici kao sinonimu najvećeg masakra i genocida u Evropi poslije Drugog svjetskog rata, kazao je član Predsjedništva stranke Besim Hamidović koji je poručio da imaju snage, znanja i moći da ostvare sve ciljeve.