BiH
3

Za predsjednika DNZ-a BiH ponovo izabran Rifat Dolić

FENA
U Bihaću je danas održan Drugi kongres Demokratske narodne zajednice (DNZ) Bosne i Hercegovine (BiH) pod nazivom "Novi put za novo vrijeme", kojem je prisustvovalo 225 delegata te stranke iz cijele zemlje.

Za predsjednika DNZ BiH tajnim glasanjem jednoglasno je izabran dosadašnji predsjednik Rifat Dolić, koji je bio i jedini kandidat za to mjesto. Imenovano je i pet potpredsjednika Stranke i 9 članova Predsjedništva, te peteročlani Nadzorni odbor.

Tokom skupa, koji je potrajao više od šest sati, usvojene su izmjene i dopune Statuta DNZ-a BiH, koje se odnose na njegovo prilagođavanje današnjem vremenu. Uz to, usvojena je i Programska deklaracija stranke, te pet kongresnih deklaracija. Prva je o krajiškom pomirenju i povjerenju, druga o evropskoj budućnosti BiH, treća o mladima, četvrta o borbi protiv nasilja nad ženama i u porodici, te posljednja peta deklaracija o socijalnoj pravdi i solidarnosti.

"Ovo je za mene čast i obaveza, posebno nakon ovog teškog perioda iza nas od godinu i po dana. Osnivač DNZ-a Fikret Abdić je pokušao privatizirati stranku, dovodeći time do podjela u članstvu, tako da je DNZ danas podijeljena na dva dijela", istakao je novoizabrani predsjednik Dolić. On je dodao da stranka do sada nije ulazila u koalicije da bi učestvovala u vlasti, jer to Abdić nije dozvoljavao.

"Od danas je to nova stranka, koja će aktivno učestvovati u vlasti na svim nivoima", pojasnio je Dolić. Prema njegovim riječima, prioriteti nakon kongresa su, prije svega da se konsolidira i stabilizira DNZ, da se pripremi za predstojeće izbore i da se vrati povjerenje članstva, koje je svim ovim aktivnostima na neki način bilo poljuljano. S druge strane, kako dodaje Dolić, aktivno će raditi na ispunjavanju programske i kongresnih deklaracija.

"Prvi prioritet je da se u Krajini na jedan direktniji način otvori dijalog i proces međumuslimanskog i općeg pomirenja, jer Krajina bez toga ne može napredovati", istakao je Dolić. Pored toga, DNZ će u granicama mogućnosti svog uticaja, kako je dodao, učiniti sve da BiH ubrzano ispuni uslove za punopravno članstvo u Evropskoj uniji (EU) i NATO-u, jer je to glavni cilj.