BiH
0

Za praznik stabilnije vremenske prilike

Sarajevo-x.com
Mjesec maj će biti u granicama višegodišnjeg prosjeka. Suma padavina će biti nešto ispod prosjeka, a više padavina očekuje se polovinom mjeseca.

Prema prognozi METEOBiH-a, promjenljivo vrijeme uz nešto više sunčanih perioda zadržat će se do sredine sedmice, nakon čega se očekuje stabilizacija vremenskih prilika. Jutarnje temperature će biti u granicama od 5 do 12, na jugu do 15, a najviše dnevne u granicama od 14 do 22, na jugu do 24 stepena.

Početkom sedmice, u kontinentalnom dijelu zemlje moguća je pojava mraza slabijeg intenziteta u prizemnom sloju zraka, ali ne očekuje se da bi mogao izazvati veće štete na usjevima.

Stabilizacija vremenske prilika koja će uslijediti pred kraj sedmice pozitivno će djelovati na raspoloženje i primjerenu radnu motivaciju većine stanovništva. Hronični bolesnici i meteoropati neće osjećati poteškoće vezane za njihove bolesti.

Danas će preovladavati sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar slab do umjeren, sjeverni i sjeveroistočni. Najviša dnevna temperatura iznosit će od 14 do 22 stepena.