Obnova traje 6 godina
0

Za porodilište u Sarajevu nedostaje 2 miliona KM

Piše: T. Sekulić
Iako je obećano da će do kraja godine biti obnovljeno sarajevsko porodilište 'Zehra Muidović', kako saznajemo iz kantonalnog Zavoda za izgradnju, radovi se privode kraju, no i dalje nedostaje novca, zbog čega bi preseljenje moglo biti prolongirano, vjerovatno do naredne godine.

Naime, od 2003. godine, pa sve do danas za obnovu Ginekološko-akušerske klinike na Jezeru izvdojeno je blizu 22 miliona maraka. Vlada Turske je izdvojila grant od šest miliona konvertibilnih maraka, Zavod zdravstvenog osiguranja KS-a 3.665.000 KM, dok je ostatak novca izdvojilo Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo.

U ovoj godini budžetom Kantona Sarajevo predviđeno je pet miliona maraka, no da bi se radovi završili potrebno je dodatnih dva miliona konvertibilnih maraka.

"Ove godine je umjesto sedam miliona konvertibilnih maraka budžetom predviđeno pet miliona maraka. Da bi se radovi završili nedostaju ta dva miliona maraka, za koje nismo sigurni kada će biti odobreni. Moguće je da se to desi ukoliko u ovoj godini bude još jedan rebalans budžeta, no ako ne bude onda ćemo morati čekati usvajanje budžeta za narednu godinu", kazala je Anka Petrović, iz Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo.

Usvajanje budžeta za 2010. godinu je u martu, što znači da ako u ovoj godini ne bude rebalanasa, radovi će potrajati, te Ginekološko-akušerska klinika neće preći u nove prostorije početkom naredne godine, kako je bilo planirano.

"Trenutno se izvode radovi u niskom prizemlju i prizemlju gdje će biti smješten odjel intenzivne njege. Mi smo pri kraju sa sredstvima, te se nadamo da će uskoro biti novi rebalans budžeta", istakla je Petrovićeva za Sarajevo-x.com.

No, i nakon odobravanja dva miliona maraka koji trenutno nedostaju, porodilište neće biti kompletno obnovljeno.

Naime, kako saznajemo od nadležnih iz Zavoda za izgradnju, ostat će nedovršen suteren, odnosno blizu 500 kvadratnih metara, gdje trebaju biti smještene servisne prostorije.

Za izgradnju tog dijela tender još uvijek nije raspisan i iz Zavoda za izgradnju očekuju najprije odobravanje narednih dva miliona maraka, kako bi priveli kraju radove koje trenutno izvode.

Trenutno se izvode radovi u niskom prizemlju i prizemlju gdje će biti smješten odjel intenzivne njege.