Agencija za statistiku BiH
0

Za popis stanovništva potrebno najmanje 42,5 miliona KM

SRNA
Za popis stanovništva u BiH, koji bi trebalo da počne u ponoć 31. marta naredne godine, prema prvim procjenama, potrebno je obezbijediti najmanje 42,5 miliona KM, a za učešće u popisu bilo bi angažovano 20.000 osoba.

Direktor Agencije za statistiku BiH Zdenko Milinović objasnio je za Srnu da ta sredstva ne treba izdvojiti odmah, već sukcesivno, po godinama.

"Za ovu godinu predviđeno je oko deset  miliona KM. Iako mi nemamo izdvojena sredstva za pripremu popisa, ni jedna statistička institucija u BiH  nije dobila sredstva", rekao je Milinović i dodao da jedino Agencija ima oko 900.000 KM, na stavci za kapitalne izdatke. 

Prema njegovim riječima, za tehničku pomoć popisa stanovništva u BiH Agencija ima  i oko 500.000 KM, u okviru projekta IPA 2007,  koji je u toku i treba da bude završen  do kraja godine.

Milinović ističe da bi naredna godina nosila najveći finansijski teret, oko 31 milion KM, za 2012. godinu potrebno je oko 470.000 KM, a 2013. oko 300.000 KM za završnu obradu i publikovanje podataka. 

"Ovo je minimum potrebnih sredstava i tek nakon probnog popisa mi možemo praviti detaljniju procjenu i možemo ići u detaljnije podatke kada je riječ o potrebnim  sredstvima da se izvrši popis u BiH", naveo je on.

Direktor Agencije pojašnjava da sva neutrošena sredstva ostaju na računu i prebacuju se u narednu godinu, odnosno pošto je riječ o višegodišnjem projektu, sva sredstva koja se ne potroše u jednoj godini, prenose se u drugu.
"Što se tiče samog udjela donatora, trenutno  znamo da Evropska komisija, zajedno sa Vladom Švedske, planira pomoći popis sa oko pet miliona eura kroz IPA 2007, 2008 i 2009", istakao je Milinović.

 Sredstva iz IPA 2007 i 2008 namijenjena su za tehničku pomoć, a dva miliona eura iz IPA 2009. biće utrošena za nabavku hardvera i softvera, dok finansiranje samog terenskog rada mora osigurati BiH iz vlastitih sredstava, naveo je on.

 Milinović pojašnjava da će za nabavku hardvera i softvera u vrijednosti od dva miliona eura Evropska komisija raspisati tender, koji, prema procedurama EU,  traje osam mjeseci, ali tek nakon što bude usvojen zakon o popisu stanovništva, odnosno nakon njegovog stupanja na snagu.

Prema njegovim riječima, i Agencija će raspisati međunarodni tender, prema  propisima BiH, odnosno zakona o javnim nabavkama, za šta je potrebno oko šest mjeseci, ako sve bude išlo bez problema.

Direktor Agencije ponavlja  da je potrebno da se zakon o popisu stanovništva u BiH 2011. godine usvoji do kraja ovog mjeseca, jer je do njegove realizacije ostalo još svega deset mjeseci.

"Naš najveći problem je taj što  imamo deset mjeseci do popisa, i kada oduzmemo osam za raspisivanje tendera, Agenciji ostaje dva mjeseca da instalira i ispita opremu, te da startuje na vrijeme sa popisom, a sve pod uslovom da ne bude žalbi u vezi sa tim  tenderom", naglasio je Milinović i dodao da bilo kakvo dalje pomjeranje donošenja zakona o popisu, pomjera i taj rok.
On je istakao da se može doći  u situaciju da oprema stigne na dan popisa, te da je zato bitno da se zakon donese do kraja maja, ako se želi da popis stanovništva bude  u aprilu 2011. godine, jer ga Agencija,  zbog  tehničkih razloga,  neće moći provesti. 

"Ako zakon ne bude usvojen  i ne dođe do popisa,  moraće doći do pomjeranja  na jesen ili za neki drugi period, jer BiH mora ispuniti uslove iz međunarodnog monitoringa, a oni još nisu poznati, zato što  postoje određena pravila da bi popis bio validan. I od toga će zavisiti sam termin održavanja odgođenog popisa", pojasnio je Milinović.