BiH
0

Za ponedjeljak zakazane hitne sjednice oba doma PSBiH

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Odvojene hitne sjednice Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH), na kojima bi se poslanici i delegati trebali izjasniti o Prijedlogu odluke o potvrđivanju i usvajanju izjave Predsjedništva BiH zakazane su za ponedjeljak, 23. februara.

Predsjedništvo BiH usvojilo je i potpisalo 29. januara Izjavu o evropskoj opredijeljenosti i neophodnim reformama BiH na putu ka EU, na inicijativu Velike Britanije i Njemačke, što je kasnije postala inicijativa Evropske unije.

Izjavu su kasnije potpisali i predsjednici 14 političkih partija u BiH, a u ponedjeljak bi se o njoj trebali izjasniti poslanici i delegati.

Odvojene sjednice zakazali su predsjedavajući Predstavničkog doma Šefik Džaferović (Stranka demokratske akcije - SDA) i Doma naroda Bariša Čolak (Hrvatska demokratska zajednica BiH).

Kako je u izjavi za Fenu kazao Džaferović, nakon ovih sjednica koje počinju u 10 sati, za 11.40 zakazana je zajednička sjednica oba doma PSBiH na kojoj se očekuje obraćanje visoke predstavnice Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku i potpredsjednice Evropske komisije Federice Mogherini koja će doputovati u BiH.

Džaferović je izrazio uvjerenje da će odluka, kojom se potvrđuje Izjava Predsjedništva BiH o novom pristupu EU prema BiH, biti usvojena u oba doma PSBiH.

Sjednicama Predstavničkog doma PSBiH poslanici Saveza nezavisnih socijaldemokarta (SNSD) odbijaju prisustvovati sve dok je na čelu tog doma Džaferović jer smatraju da on ima "ratnu hipoteku", a predsjednik Kluba SNSD-a Staša Košarac danas je Feni kazao da će poslanici SNSD-a doći.

Kako je pojasnio ponovo će zatražiti smjenu Džaferovića, a ako to ne bude uvršteno u dnevni red sjednice i Džaferović ne bude smijenjen poslanici SNSD-a će napustiti sjednicu, odnosno neće ni prisustvovati glasanju o Izjavi Predsjedništva BiH.

Košarac je, međutim, podvukao da je SNSD uvijek vodio odgovornu politiku kada je u pitanju ispunjavanje obaveza BiH na njenom putu ka Evropskoj uniji te je dodao da SNSD podržava i ovu izjavu što se pokazalo i tokom rasprave o Izjavi u Narodnoj skupštini Republike Srpske.